DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A koronavírus talán még jót is tett az F1-gyel

Az Alpha Tauri csapatvezetőjének gondolatmenete szerint könnyen lehet, hogy paradox módon éppen a gazdasági válságot okozó világjárvány mentette meg a Formula-1-et attól, hogy fenntarthatatlansága miatt válságba sodorja a kisebb csapatokat.

Nem sok pozitívumot találhat a Formula-1 a tavalyi szezonját megnyirbáló koronavírus-járványban, egy valami azonban mégis kiemelhető: a pénzügyi bizonytalanság alighanem felgyorsította az évtizedes viszonylatban a sport napirendjén lévő költségvetési limit bevezetését. Az idei évtől a tíz csapat egységesen legfeljebb 145 millió dollár költségvetésből gazdálkodhat, még ha vannak is olyan kiadási tételeke, amelyek ez alól kivételt képeznek. A járvány ezen pozitív következményére hívta fel a figyelmet Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke.

tauri



„Ami a költséglimitet illeti, a Covid-19 által okozott problémák nélkül az élcsapatok aligha lettek volna ilyen lelkesek az elkölthető pénzmennyiség csökkentése kapcsán. De most mindenki felismerte, hogy mennyi nehézség is várhat ránk a jövőben. A Formula-1-es csapatok nagyon ritkán képesek együttműködni, hiszen mindenki a saját érdekeit nézi, és az összképet sajnos senki nem próbálja átlátni. Úgy hiszem azonban, a Covid-19 által okozott különleges helyzet felnyitotta a szemeket, és mindenki belátta, hogy a vártnál kevesebb pénzből kell gazdálkodni” – mutatott rá Tost, akinek csapata 2020-ban futamgyőzelmet szerezve fennállása egyik legjobb szezonját teljesítette, pedig a költséglimit akkor még nem volt érvényben.

Bár arról, hogy az egész sportot megviselő pénzügyi válságban mennyivel csökkentek a csapatok kereskedelmi jogdíjakból származó bevételei, pontos adatokat még nem közöltek, Tost nem rejtette véka alá, hogy komoly érvágást szenvedett minden istálló.

„Nagyon remélem, hogy visszatérünk a normalitásba. Nem nehéz kitalálni, hogy a FOM nem rendelkezik azzal a pénzmennyiséggel, amire egy évvel ezelőtt számítottunk. Hiszen ha nincsenek nézők, a versenyszervezők nem tudnak olyan sokat fizetni a FOM-nak, a FOM pedig így nem tud annyi pénzt juttatni hozzánk, mint ami a költségvetési tervünkben szerepelt” – idézi a szakvezetőt a Motorsport.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: