DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Elhunyt Jürgen Hubbert, aki visszahozta a Mercedest az F1-be

A Daimler pénteken jelentette be, hogy néhány nappal korábban elhunyt a Mercedes igazgatótanácsának korábbi tagja, aki többek között a márka F1-es visszatérésben is főszerepet játszott.

Január 12-én elhunyt Jürgen Hubbert, tudatta a Daimler pénteken. Az 1939-ben született Hubbert 1965-ben szerzett mérnöki diplomát a stuttgarti egyetemen, s már abban az évben a Daimler-Benznél kezdett el dolgozni. Ahol aztán folyamatosan kapaszkodott előre a ranglétrán, 1987-re már a Mercedes igazgatótanácsának tagja volt.

Ebben a minőségében pedig komoly szerepet játszott abban, hogy a Mercedes újra megjelent a motorsportokban. A német márka az 1955-ös Le Mans-i tragédia után állította le a programjait, Hubbert vezetésével azonban 1988-ban csatlakoztak a DTM-hez, ahogy Peter Sauber sportautó-vb-n induló csapatát is egyre erőteljesebben támogatták.

jurgen-hubbert-mercedes-f1



A Formula-1-be is a Sauber partnereként terveztek visszatérni, ám ez sosem valósult meg – menet közben pedig többek között elveszítették egyik pártfogoltjukat, Michael Schumachert –, viszont 1995-től a McLaren motorszállítói lettek, amely együttműködés az évszázad végén több világbajnoki címet eredményezett. Hubbert végül 2004-ben vonult vissza, de azt követően is a csapat nagy szurkolója maradt.

Ola Kallenius, a Mercedes és a Daimler elnöke így beszélt Hubbert jelentőségéről: „Jürgen Hubbert volt Mister Mercedes. A becsületességével, innovatív szellemével és nagyszerű sikereivel örökre átformálta a Mercedes-Benzt. Vezetőként képes volt összefogni és motiválni a csapatait a technológia iránt érzett szenvedélyével és a saját magával szemben támasztott legmagasabb elvárásokkal. A Mercedes család örökké tisztelettel adózik az emlékének.”

Közleményt adott ki Stefano Domenicali, aki január 1-jétől tölti be az F1 elnöki és vezérigazgatói posztját: „Hihetetlen ember és barát volt, aki mindenkinek hiányozni fog” – írta Domenicali, de Hubbert haláláról Lewis Hamilton is megemlékezett a közösségi oldalain, ugyancsak barátnak és vérbeli versenyző típusnak nevezve őt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: