DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Veszélybe került a Sao Pauló-i Nagydíj

Egy helyi bíró kivetnivalót talált a Liberty Media és a verseny új promótere között megköttetett egyezségben, így felfüggesztették a decemberben aláírt szerződést.

A közpénzek felhasználásával és az üzlet átláthatóságával kapcsolatos aggályok miatt jogi eljárást indított egy brazil bíró a Formula-1-es Sao Pauló-i Nagydíj ellen, aminek így ideiglenesen felfüggesztették a szerződését - értesült a Motorsport.

 brazilgpstart



A brazíliai F1-es futam kapcsán tavaly felmerült, hogy Interlagosból Rio városa mellé, egy erdős területre tervezett új pályára költözik, ez a megállapodás azonban világszinten negatív visszhangot váltott ki, és végül nem valósult meg. Ezzel párhuzamosan a Liberty Media decemberben bejelentette, hogy Interlagos új promóterével öt évre szóló szerződést írt alá, aminek értelmében átnevezik a futamot Sao Pauló-i Nagydíjra. Ez a lépés azt sugallta, hogy a város is beszállna a pénzügyileg bizonytalan helyzetű verseny megrendezésébe, és erről hivatalos dokumentumok is tanúskodnak: Sao Paulo évente mintegy 3,65 millió dollárral támogatja a helyi F1-es futamot. Állami támogatást ezt megelőzően csak a pálya felújítására biztosítottak.

A szerződést Rubens Nunes helyi tanácsos és ügyvéd támadta meg, aki Twitteren is kifejezte aggodalmait az ügylet kapcsán. A kivetnivalót abban találta, hogy a város az új szerződést azzal a Brazil Motorsport névre keresztelt vállalattal kötötte, amit egy abu dhabi érdekeltségű befektetési társaság alapított tavaly év végén. "Az F1 Sao Paulo és Brazília számára is fontos, én is rajongó vagyok, de ez nem jogosítja fel a várost arra, hogy ajánlat nélkül, titokban kössön szerződéseket olyan céggel, aminek nincs idevágó szakértelme, és néhány napja hoztak létre" - fogalmazott. 

Az új szerződést a további vizsgálatokig Emilio Migliano Neto bíró felfüggesztette. "A tények feltárják - legalábbis ebben a szakaszban-, hogy kifejezetten megsértették a nyilvánosság és az átláthatóság elveit. Az ajánlattétel folyamatának hiánya miatt szükséges a szerződés végrehajtását felfüggeszteni annak érdekében, hogy felmérjük, voltak-e tényleges erőforrások az aláírt megállapodás költségeinek fedezésére."

A helyi hatóságoknak öt napjuk van arra, hogy benyújtsák a szükséges dokumentumokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: