DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hétvégi teszt előzi meg az F1 szezonnyitóját

Az eredeti tervhez képest máshol és máskor lesz a Formula-1 2021-es előszezoni tesztje, miután a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj új időpontot kapott. A csapatok rábólintottak Bahreinre.

A Formula-1 versenyszezonját megelőző tesztet az utóbbi évekhez hasonlóan idén is Barcelonában rendezték volna március elején, ám a versenynaptárban olyan változások történtek, amelyek következtében az F1 átgondolta terveit. Ahogy arról ma délelőtt mi is beszámoltunk, a világjárvány jelenlegi alakulása miatt idén Ausztrália helyett Bahrein veszi át a szezonnyitó szerepét, így a szervezők részéről logikus lépés volt átgondolni Barcelona szerepét. 

 00219004_021



A Motorsport kedden délután arról számolt be, hogy a csapatok az FIA-val és az F1-gyel közösen rábólintottak a módosításra, így a háromnaposra rövidített felkészülési időszakot két héttel a szezonnyitó előtt, március 12-14. között rendezik Szahírban. Ez egy péntektől vasárnapig tartó gyakorlás lesz, ami 11 nappal előzi meg a szezon első szabadedzésének kezdetét. 

A hírek szerint az a lehetőség is felmerült, hogy mindössze egyetlen héttel kövesse egymást a teszt és a szezonnyitó, ám ehhez szabálymódosítást kellett volna jóváhagyni. A csapatok többsége ezt támogatta, hiszen így több idejük maradt volna a fejlesztésekre és a gyártásra, mielőtt repülőgépre pakolják az idei autókat. Egyedül a motorszállítót váltó McLaren ellenezte ezt a változatot, számukra ideálisabb megoldás, hogy a teszt és a szezonnyitó között több idejük marad az új autók finomhangolására. Végül az F1 vezetői tettek pontot az ügy végére, akik a hosszabb szünet mellett döntöttek. Az istállók azonban így sem panaszkodhatnak, hiszen eredetileg már február 28. körül Spanyolországba kellett volna költözniük, így viszont elég, ha március 4. magasságában kezdenek csomagolni. 

Az F1 számára Bahrein tesztpályaként sem ismeretlen. A helyszínen legutóbb 2014-ben, a hibrid éra első évében tartottak előszezoni tesztet, logisztikai megfontolásból ezt követően költöztek Spanyolországba, ami sokkal közelebb fekszik a csapatok főhadiszállásaihoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: