DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Kevesen rendelkeznek ilyen nyers tempóval”

Bár sokak szemében Romain Grosjean egy feledhető F1-es pilóta volt, a versenymérnöke szerint kiemelkedően jó ösztönös képességekkel rendelkezett, csak ezt egyéb tulajdonságai elhomályosították.

Romain Grosjean tíz évet felölelő Formula-1-es karrierje 2020-ban véget ért, miután a Haas nem hosszabbította meg a szerződését. A francia pilóta 179 versenyen indult, ezek közül karrierje első felében, 2012 és 2015 között tíz dobogós helyezést és egy leggyorsabb kört szerzett arra képes autóval. De a versenymérnöke szerint ennél sokkal többet elérhetett volna.

00115012_859



„Mindenki felismeri az ösztönösen jó tempóját, a hullámzásait és az érzelmességéből fakadó korlátait. Kár, hogy egy ekkora tehetség nem volt képes többet elérni, mert keveseknek van ilyen jó nyers tempója. Tíz szezont teljesített az F1-ben. Hasonló problémákkal nem sokan versenyezhetnek ilyen sokat. Mondhatnák, hogy öt évvel ezelőtt véget kellett volna érnie a karrierjének, de a tempója és a benne rejlő potenciál miatt olyan helyzetekben ért el jó eredményeket, arra csak kevesen képesek. Így élt túl ilyen sokáig” – nyilatkozta a The Race magazinnak Ayao Komatsu, aki a Lotusnál és a Haasnál is Grosjean versenymérnöke volt.

„Romain az ösztöneinek és a tempójának köszönhetően hamar felveszi a tempót. Kevés körre van szüksége, aztán megpróbál még egy tizedmásodpercet, vagy egy felet találni. Emiatt időnként túlvezeti az autót, esetleg hibát követ el. Ha lépésről lépésre haladt volna, miközben elegyengeti a kilengéseit, sokkal több pontot szerezhetett volna” – tette hozzá a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: