DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Az Alfa Romeo a túlélésért küzdött

A tavalyi járványhelyzet kis híján magával rántotta az Alfa Romeo F1-es csapatát, aminek fennmaradásában óriási szerepet játszottak a széria különböző óvintézkedései.

A koronavírus-világjárvány tavaly tavaszi kitörése után a Formula-1 csapatai és tulajdonosai az FIA-val karöltve rövid időn belül drasztikus, ám elengedhetetlen döntések sorozatát hozta meg a széria fennmaradása érdekében. A 2021-re tervezet új technikai szabályrendszer bevezetését egy évvel elhalasztották, szigorúbb koltségplafont szabtak meg, valamint előálltak egy teljesen átszervezett, a járványhelyzethez alkalmazkodó 17 futamos versenynaptárral. Az Alfa Romeo csapatfőnöke a Motorsportnak elárulta, ezek nélkül az istállója valószínűleg nem élte volna túl 2020-at.

alfa-detail-2020



„Annyira nehéz helyzetben voltunk, hogy meg kellett lépnünk [a költségkorlátozás szigorítását és bizonyos fejlesztések befagyasztását]. De el tudjuk képzelni, hogy egyes csapatok ez ellen lettek volna. Amikor valaki azt érzi, hogy Barcelonában [az előszezoni teszten] nem teljesített jól, akkor nem szeretné másfél évre befagyasztani a fejlesztéseket. Szerencsére ez megtörtént, különben nem tudom, most hol lennénk.”

Vasseur szerint a járványhelyzet sarokba szorította az F1-es csapatokat, amelyek így minden korábbinál szorosabban együttműködtek a nagyobb jó érdekében. „Nehéz helyzetekben nyilvánul meg a csoport támogatása. A költségplafon szigorításával, a szabálymódosításokkal, a 17 futamos, átszervezett versenynaptárral néhány hét alatt többet értünk el, mint az utóbbi tíz évben összesen. Rövid időn belül annyi minden történt, szerintem az F1 forradalmát éltük meg. Meg kell tartanunk ezt a hozzáállást, mert a jövőben másfajta kihívások várnak ránk. Ha együttműködünk, gyorsabban tudunk reagálni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: