DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Grosjean: Futamokat nyertem volna

Az F1-ből tavaly kiszorult francia pilóta úgy érzi, karrierjében sokkal több volt a dobogós helyezéseinél, csak ehhez nem rendelkezett megfelelő autóval. A jövőjéről is ejtett néhány szót.

Romain Grosjean minden emberi számítás szerint egy középmezőnybéli pilótának megfelelően csendben, bármiféle csinnadratta nélkül távozott volna a Formula-1-ből, miután csapata nem hosszabbította meg vele a 2020 végén lejáró szerződését. Ehhez képest év végén úgy vonult be a köztudatba, mint az F1-es pilóta, akivel annyira kegyes volt az élet, hogy adott neki egy második esélyt a létezésre. Romain Grosjean pedig hálásan köszöni, és bármiféle megbánás nélkül zárja le a 179 futamot és tíz dobogós helyezést számláló F1-es karrierjét. A tűzben edzett pilóta a The Race magazinnak adott exkluzív interjút.

00120034_066



„Ezzel kapcsolatban nincsenek nagy frusztrációim” – fogalmazta meg gondolatait a karrierjével kapcsolatban. „Minden adandó alkalmat kihasználtam. Egy generátor [2012-ben Valenciában], a biztonsági autó Németországban, 2013-ban pedig a stratégia állított meg. Ha valamit bánhatok, az a Lotus súlyos visszaesése 2014-ben. Akkoriban nem kaptam rendes lehetőséget egy élcsapatban.”

Grosjean tíz dobogós helyezéséből kilencet a 2012-2013-as időszakban szerezte azzal a Lotus-Renault-val, amivel csapattársa, Kimi Raikkönen kétszer nyerni is tudott. A gárda nagyszerű időszaka a hibrid korszak kezdetével véget ért, Grosjean pedig a 2016-os szezont a Haasnál kezdte meg. Az amerikai kiscsapatnál öt szezont teljesített, de a dobogós helyezések helyett az örömforrást már csak a pontszerző pozíciók jelenthették számára.

„Nem csináltam mindent tökéletesen, de egy jó autóval futamokat, talán még a bajnokságot is megnyerhettem volna. Még mindig hiszem, hogy én vagyok az egyik leggyorsabb, de az autónkkal ezt nehéz bebizonyítani. Még egy jó teljesítménnyel is 12-14. helyeket szereztem, az emberek pedig nem látják, hogy mire voltam képes” – fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Az még kérdés, hogy mit tart számára a jövő, de úgy tűnik, a balesete nem tántorította el őt az autóversenyzéstől. „Az első, hogy a kezem visszanyerje a régi állapotát. Pszichológiailag nagy sokkhatás ért, ezen dolgozom. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem térnek vissza pillanatképek, de hiszem, hogy Romain Grosjean versenyezni fog” – jelentette ki.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: