DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Wolff elárulta a Mercedes sikerének titkát

Bár más csapatok gyengeségeit kívülről nem tudja megmondani, Toto Wolff azzal pontosan tisztában van, mitől erős a Mercedes F1-es alakulata. Furcsának tűnhet, de a pesszimizmus is szerepet játszik.

Az utóbbi néhány év során soha nem látott magasságokba emelkedett a Mercedes Formula-1-es alakulata, ami a sportág története során – számos egyéb kimagasló eredmény mellett - elsőként szerzett zsinórban hét konstruktőri világbajnoki címet. A 2014 óta tartó veretlenségi széria magát a gárda szakvezetőjét, Toto Wolffot is meglepte, aki az Autosportnak adott exkluzív interjújában árult el kulisszatitkokat a Mercedes működéséről.

 Em3T4zdXUAAlOnJ



„Természetünkből fakadóan szkeptikusak vagyunk, ezért minden évben meglep minket a tavalyihoz hasonló teljesítmény. Mi így vagyunk folyton résen, mindig egy kicsit távolabb helyezzük a céltáblát. Mindannyiunk számára kellemes meglepetés a jelenlegi helyezésünk, de a kételkedés és a pesszimizmus minden szezonban kísért minket. Sosem vagyunk biztosak benne, hogy sikerülni fog, és ezzel nem biztatást akarok kicsikarni. Egyszerűen ilyen a hozzáállásunk.”

Wolff maga sem tudja, a Red Bullhoz és Ferrarihoz hasonló erős ellenfelek miért nem tudják felvenni a kesztyűt a Mercedesszel, de azt sejti, hogy ebben szerepe van a csapata mentalitásának és légkörének.

mercedes-garage

„Látom az embereket a paddockban, és tudom, hogy ugyanúgy beleadnak mindent, ahogy mi is. Nehéz meghatározni az ő gyengeségeiket és a mi erősségeinket, hiszen nem látok bele más szervezetek működésébe. Azt viszont tudom, hogy nálunk jó érzés dolgozni, de eközben nyomást is helyezünk magunkra. Ebben képesek vagyunk megtalálni az egyensúlyt, így nem okozunk túlnyomást. Ezt nem lehet egy előadáson átadni, az ilyet nap mint nap meg kell élni. Bátorítani kell. Olyan munkahelyre van szükség, ahol az alkalmazottak biztonságban érzik magukat. Hagyni kell őket felszólalni, hibát véteni és saját elvekkel rendelkezni. Mindezt idővel lehet elérni.” 

De még egy ilyen munkahelyen sem alakul minden ideálisan. A Mercedes a Ferrari 2019-es motorteljesítményét látva év végén kínkeserves hajtásba kezdett, nehogy hátrányba kerüljön ezen a téren. Wolff elismerte, hogy fejlesztési verseny a költségplafon és a világjárvány miatti intézkedések mellett „sokat kivett” a csapatból. A munka azonban ismét meghozta a gyümölcsét, ugyanis a Ferrari elmeszelt motorkonstrukciója után ismét a Mercedesé a legjobb erőforrás. Wolff szerint ironikus, hogy pont az a csapat hajtotta őket még magasabbra, ami 2020-ra visszaesett a középmezőny sűrűjébe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: