DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Norris készül, hogy átvegye Hamilton hagyatékát

Bár Lewis Hamilton elmondása szerint még folytatni akarja a versenyzést, a brit generációváltás azért már erőteljesen közeleg a Formula-1-ben. Lando Norris tudja, övé és George Russellé lesz a felelősség, hogy a sport csúcsán tartsák a brit zászlót.

Elég nagy, évtizedes űr volt tapasztalható a Formula-1 brit utánpótlásában, hiszen Hamilton 2007-es debütálása után 2019-ig nem érkeztek olyan újoncok az országból, akikben a szakma győzelmi esélyeket lát, és akik képesek lehetnek hosszú időre megvetni a lábukat a királykategóriában. A két éve az F2-ből érkezett három brit fiatalból viszont ketten különösen ilyennek tűnnek. Bár eddig híján voltak a lehetőségnek, hogy az élmezőnyben küzdjenek, de Norrisnak már megvan az első dobogója, Russell pedig közel állt a győzelemhez azon egyetlen tavalyi alkalomkor, amikor a Williamsét Mercedesre cserélhette.

Hamilton magasra helyezte a lécet a brit utókor számára, nemcsak az F1 legnagyobb rekordjainak megdöntésével, hanem a versenyzésen kívüli aktivitásaival, világszintű ügyekért való kiállásával is – mindezek elismeréséül kapta meg mindössze negyedik Formula-1-es versenyzőként a lovagi címet a brit királynőtől. Norris szerint azonban ő és Russell készen állnak arra, hogy átvegyék honfitársuktól a stafétát, amikor eljön az idő.

norris-hamilton



„Úgy gondolom, hogy igen. Nem mindig hiszek magamban, de ebben az esetben szeretném azt hinni, hogy pár év múlva képesek leszünk irányt mutatni – nemcsak a Formula-1-ben, hanem a hazánk, az Egyesült Királyság számára is” – mondta a Sky Sportsnak nyilatkozva. „Lewis nagyszerűen felvázolta, hogyan lehet ezt elérni. Sok mindenből jó példát mutatott, amit szerintem követnünk kell. Ezek persze nagy szavak, de Lewis nagyszerű alakja a sportnak, akire George és én is felnézhetünk.”

A Norris és Hamilton közötti generációs különbségnek az is egyik jele, hogy a két brit nem igazán keresi egymás társaságát a versenyautón kívül. Norris az előző két évben mclarenes csapattársával, Carlos Sainzcal alkotott kiváló párost, és talán formálnia is sikerült valamennyire a spanyol arculatát, idén pedig Daniel Ricciardo mellett a mindenki által várt poénokon kívül azért a fejlődésre is hangsúlyt fordítana.

A Sainzcal való mókázásokról, amiket számos McLaren-videó örökített meg, kellemes emlékei vannak az ifjú britnek. „Én önmagamat adtam, de biztos vagyok benne, hogy nem sokan látták Carlost az elmúlt években olyan viccesnek és nyitottnak, mint amilyen most volt. Nem akarom azt mondani, hogy én lettem volna ilyen nagy hatással a karakterére, de…”

Ami pedig új csapattársát, Ricciardót illeti, Norris már többre vágyik, mint szikrázó poénokra. „Beszéltünk egymással néha, de nem olyan sűrűn, mint azt talán az emberek gondolják. Volt pár jó csatánk a pályán és röhögtünk már jókat a sajtótájékoztatók alatt. Biztos vagyok benne, hogy a következő szezonban lesznek szép pillanataink együtt, de mindez jó lehetőség is számomra arra, hogy tanuljak tőle, hiszen többszörös futamgyőztes versenyző, a jelenléte pedig alkalmat ad ahhoz, hogy én is jobbá fejlesszem magam.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: