DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Max az én időmben is boldogult volna”

Jos Verstappen is egyetért azzal, hogy a húsz-huszonöt évvel ezelőtti Formula-1 jóval megterhelőbb volt a pilóták számára, előfordult, hogy mozdulni sem bírt egy futam után: de biztos benne, hogy fia akkoriban is megállta volna a helyét.

Mennyivel nehezebb volt az F1 régen! – halljuk időről időre az elfogult összehasonlítást, amely egyúttal sokszor lesajnáló a mezőny jelenlegi tagjaira, például Max Verstappenre nézve, aki már 17 évesen a királykategória tagja volt: annak idején el sem lehetett képzelni, hogy valaki ennyire fiatalon bekerüljön. A holland Red Bull-pilóta apja, Jos Verstappen megerősítheti, hogy a 90-es évek autói valóban jobban próbára tették a versenyzők fizikai képességeit, de úgy gondolja, fia ugyanúgy megállta volna a helyét abban az időszakban is.

„Fizikailag egyértelműen megterhelőbb volt, például a karok számára. Idegesebb autók voltak, jobban kellett küzdenünk velük, azért is, mert nem volt olyan egyensúlyuk, mint manapság. Egyértelműen nagyobb kihívás, nehezebb volt a mi időnkben. De a mai G-erők nagyobbak, mint akkoriban voltak. Őt ismerve azt hiszem, alkalmazkodott volna a mi időnk autóihoz is” – mondta az idősebb Verstappen a CarNext interjújában, melyet a 90-es években szintén versenyző David Coulthard készített vele és fiával közösen.



„Néha nagyon nehéz dolgom volt: Brazília volt a legkeményebb, kormányszervó nélkül, egy balkezes pálya. Nagyon nehéz volt. Elfáradt a nyak, elfáradtak a vállak. A futam után mozdulni sem bírtam” – emlékezett vissza az idősebb Verstappen. Ugyanakkor hozzátette: akkoriban edzője sem volt, míg a mai F1-esek profi körülmények között készülhetnek fel.

Az ifjabb Verstappen is úgy vélekedik, megállta volna helyét abban az időben – hiszen már most is elmondhatja magáról, hogy F1-es autók több generációjával bizonyított: „Hogy őszinte legyek, szerintem aki jó, az mindenféle autóhoz képes alkalmazkodni, legyen szó Formula-1-ről vagy mondjuk GT-ről. 2015-ben, mikor kezdtem, még egészen más autó volt, mint most, eltérően kellett vezetni. Ahhoz kell igazodnunk, ami van” – mondta Max Verstappen Coulthardnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: