DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Grosjean: A történetem többet érhet, mint egy vb-cím

Bár lassan meggyógyulnak sérülései, Romain Grosjean nem akarja teljesen maga mögött hagyni bahreini horrorbalesetét. Szeretné megtalálni annak okát, miért maradt éber a becsapódás után, ezzel segítve az autósport biztonsági szintjének további javítását.

Hogy mennyire élénken bevésődött Grosjean emlékeibe a november végén történt baleset és menekülés minden pillanata, azt jelzi az is, hogy a francia pilóta még karácsonykor is ezzel foglalkozik: ekkor töltött fel ugyanis egy videót közösségi oldalára, amelyben arról beszél, egy ideje már együtt dolgozik a MindMaze nevű, agykutatással is foglalkozó vállalattal, amellyel közösen most a balesetet követő reakcióinak neurológiai hátterét igyekeznek felfedni.

 grosjean



„Mindenre emlékszem a balesetből, ami számomra nem biztos, hogy olyan jó dolog, de szerintem ez is segít abban, hogy a sport biztonsági rendszerének néhány homályos területét jobban megismerjük” – mondta Grosjean. „Számomra a következő nagy lépés, hogy segítsek kideríteni, mi történik a sisak alatt, az agyban [egy ilyen baleset során]. Az embernek 60 G erőhatás mellett legalább egy rövid időre el kell veszítenie az eszméletét – nem az a normális, hogy ennyire éber maradjon, mint én voltam. Márpedig ez mentette meg az életemet. Ezért szeretném segíteni az agy működésének megértését, hogy választ kapjunk arra, mit tehetnénk jobbá a sisakkal, a fejtámlával vagy bármivel, hogy a versenyző még egy nagy becsapódás esetén is eszméleténél maradjon.”

A francia kezének hét ujjáról a napokban már lekerült a kötés, célja pedig továbbra is az, hogy égési sérüléseinek teljes gyógyulását követően visszatérje a versenypályára. Egyre biztosabb azonban benne, hogy a baleset túlélésének tapasztalataival felvértezve többet adhat az autósport világának, mintha nagy sikereket ért volna el.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a baleset képei nem jönnek vissza néha. De Romain Grosjean versenyezni fog. Romain Grosjean versenyzésre született és még adni szeretne a motorsportnak. Adni szeretne viszont a motorsport biztonságának is azon tapasztalatok által, amiken keresztül ment. Nem lettem Formula-1-es világbajnok, nem nyertem nagydíjat, de ha a balesetemből származó tapasztalatokkal a jövőben életet menthetek, akkor sokkal nagyobb hagyatékom lesz, mintha világbajnok lennék” – fogalmazta meg új hitvallását a 34 éves versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: