DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A csapatfőnök rémálma: az orrba dugott vírusteszt

Nincs csapat, amely körül több zűr történt volna az idei F1-es szezonban, mint a Racing Point. A csapatvezető kidolgozott egy technikát, ami minden nehézségen átsegítette, egyedül a PCR-tesztekkel nem tudott megbarátkozni.

Felsorolni is nehéz, mennyi csúcs- és mélyponton ment keresztül 2020-ban a Racing Point: a szezon kezdete óta támadások, óvások sora érte a riválisok szerint illegális autója miatt, az FIA végül 15 pontnyi levonással büntette őket, mindkét versenyzőjük kidőlt koronavírus miatt, hibás taktikai döntések okán buktak dobogókat, majd az év végén gyors egymásutánban első dobogójukat és első győzelmüket is megszerezték hasonlóan váratlanul. Ja, és 2021-re leigazolták Sebastian Vettelt, amely döntés miatt szintén támadás érte őket a nyilvánosságból.

otmar_1



Mindezen történések kommentálásának hálátlan feladata a csapatvezetőre, Otmar Szafnauerre hárult, aki mindvégig higgadtan állta a megpróbáltatásokat, noha gyakran ő is hitetlenkedve fogadta, hogy mennyi fordulatot tartogat ez a szezon. „Ebben az évben a valóság furcsább volt, mint a fikció – kitalálni sem lehetett volna ilyet” – nyilatkozta a GPFans kérdésére.

„Szerintem az ilyen helyzetekkel úgy lehet a legkönnyebben megbirkózni, ha földhözragadtan gondolkodunk, és nem hagyjuk, hogy az érzelmek vegyék át az irányítást. Mindenből csak egy kis darabot harapjunk, és ne hagyjuk, hogy egyszerre minden ránk zúduljon. Van az a mondás, hogy ha körbe akarjuk járni a világot, akkor mindig az első lépéssel kell kezdeni, és ez velünk is valahogy így volt. Mindig azzal foglalkoztunk, amit éppen felénk dobtak, és amikor azon túlvoltunk, akkor léptünk csak tovább a következő témára. Ezt csak így lehet csinálni.”

A romániai származású szakember a csapatát minden körülmények között meg tudta védeni, ám amikor személyesen ő vált a tortúra alanyává, azt nehezen viselte:

„Számomra a legfurcsább tapasztalat az orrba mélyen behatoló Covid-tesztelés volt. És csak egyre rosszabb lett” – beszélt a csapatvezető a procedúráról, amin az F1 állandó utazó személyzetének a becslések szerint hatvan alkalommal kellett átesnie idén. „Emlékszem, amikor legelőször csinálták, azt gondoltam, hogy sosem fogom tudni megszokni. És igazam volt, még mindig nem szoktam hozzá. Ezért arra próbáltam motiválni magam, hogy mindig érkezéskor, a nap elején túllegyek rajta, mert ha halogatom és egész nap ez jár a fejemben, az csak még rosszabb.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: