DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamiltont, Schumachert és a bahreini hősöket is díjazták

Az online térben, de megtartották a hagyományos decemberi FIA-díjátadót. Három Elnöki Különdíjat osztottak ki, ráadásul egy magyart is kitüntettek, László Attilát.

A tradícióhoz képest rendhagyó, az idei év viszonylatában normál módon, egy hatalmas videokonferencia formájában került sor a Nemzetközi Automobil Szövetség 2020-as év végi díjátadó gálájára. Bejelentkeztek – már kézhez kapott trófeáikkal együtt – a testület fennhatósága alá tartozó sorozatok egyéni és csapatbajnokai, a Formula-1-től kezdődően a gokart világ- és Európa-bajnokságig.

Lewis Hamiltont bőségesen elhalmozták díjakkal: a legértékesebb trófea, az F1 bajnokának járó serleg mellett az Év Személyiségének is megválasztották az állandó FIA-akkreditációval rendelkező újságírók, köszönhetően pályán elért eredményeinek és versenyzésen kívüli ténykedésének. Hamilton harmadszor kapta meg ezt a díjat, olyan jelöltekkel szemben, mint Chase Carey, Toto Wolff, Kimi Raikkönen, Pierre Gasly vagy Elfyn Evans.



Hamilton az FIA Elnöki Különdíjában is részesült, amelyet kiemelkedő eredményekkel, bátorsággal és sportszerűséggel lehet kiérdemelni, és azok kaphatják meg, akik nagy hatással vannak a motorsportra és egész világra. A brit a rekordot jelentő hetedik világbajnoki címért, valamint a sport sokszínűségéért folytatott törekveseiért kapta meg Jean Todttól az elismerést, de nem egyedül, hanem Michael Schumacherrel megosztva, akinek nevében felesége, Corinna mondott köszönetet.

„Kiváltság, hogy lehetőségem volt elérni ezt a mérföldkövet. Legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy egyszer hétszeres világbajnokként állok majd itt. A Hamilton Bizottság célja az, hogy ledöntse a korlátokat, lehetőségeket teremtsen és több ajtót nyisson meg mindenki számára. Őszintén remélem, hogy az FIA-val és Formula-1-gyel együtt ebbe az irányba haladhatunk” – köszönte meg a díjat Hamilton.

A harmadik Elnöki Különdíjat a Bahreini Nagydíj beavatkozói kapták: a sportbírók helyszíni csapata, valamint az F1-es orvosi autó személyzete, Dr. Ian Roberts és Alan van der Merwe. Bejelentkezett maga Romain Grosjean is, aki megmenekülését köszönheti a kitüntetetteknek. „Senkinek sem kívánom, amin keresztülmentem. Még mindig nehéz visszanézni a felvételt, de ha megteszem, büszke vagyok a mentőcsapatokra és sportbírókra. Biztos vagyok benne, hogy ők is nagyon büszkék. Még mindig kínoznak az égési sérülések, de életben vagyok” – mondta Grosjean.

Az Év Akciója elismerést is Formula-1-es jelölt kapta: Kimi Raikkönen elképesztő első köre a Portugál Nagydíjról, amely során tíz autót előzött meg, kiérdemelte a gála közönségdíját.

Egy magyar vonatkozású díjazásról is beszámolhatunk. Az Év Kiemelkedő FIA-tisztségviselője László Attila lett, aki a 2018-as hungaroringi DTM-futamon történt baleset és bal lábának amputációja után tért vissza önkéntesként a pályára. A díjazottak teljes névsora itt található meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: