DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen mindkét Mercedest legyőzte Abu Dhabiban

Tűzijátékkal zárult az F1-es szezon utolsó időmérő edzése, amelyen a Red Bull holland pilótája lesipuskásként húzta be a pole-pozíciót annak ellenére, hogy az utolsó percekig a két Mercedes között billegett az első hely sorsa.

Naplementében kezdődött és villanyfényben zárult a Formula-1 idei tizenhetedik időmérő edzése, amelyen meglepetésre Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak. Az év utolsó kvalifikációján két kritikus tényező játszott szerepet: a pálya hármas szektorában elhelyezett kerékvető, valamint a pályaelhagyások.

EpCn3wmW4AE9gwI



A szóban forgó "hurka" kerékvető már az első etap során sokaknak megnehezítette az életét, Lewis Hamilton például egyszer csúnyán végigszánkázott rajta, végzetes technikai hibát kockáztatva ezzel. A Q1 utolsó másodperceiben azonban ő bizonyult a leggyorsabbnak, így a világbajnok vezetésével zárult a Q1. A kiesők a 16. pozíciótól hátrafelé: Kimi Raikkönen, Kevin Magnussen, George Russell, Pietro Fittipaldi, Nicholas Latifi. Latifi egy kínos hibát követett el az utolsó köre előtt, amikor a célegyenes ráfordítóban túl nagy gázzal gyorsított ki, így megpördült.

A 15 pilótával folytatódó Q2-ben egy résztvevő idő előtt kiszállt a versenyből: Sergio Perez motorcsere miatt rajtbüntetést kap, ezért a csapata nem fárasztotta az autóját feleslegesen. A mexikói mindössze egy gumikezelő kör erejéig hajtott pályára. Az élen az első etaphoz hasonlóan a két Mercedes zárt Hamilton vezetésével, miközben a kiesők között több meglepetés is szerepelt: sorrendben Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Antonio Giovinazzi és Sergio Perez mehetett idő előtt zuhanyozni. Vettel úgy kapott hét tizedmásodpercet a hatodik helyen záró Charles Leclerc-től, hogy eggyel puhább keverékeket használt.

A legnagyobb téttel járó Q3 szokás szerint tíz pilótával zajlott le. Az első lövések leadását követően Valtteri Bottas ugrott az élre 1:35,415-ös körrel, mögé Max Verstappen egy tizedmásodpercre zárkózott fel, miközben Hamilton csak a harmadik helyet foglalta el. Alex Albon is közel merészkedett az elejéhez, a negyedik pozícióban mindössze másfél tizedmásodpercre volt Bottastól. Az utolsó pillanatokban aztán jött a fordulat: már lengett a kockás zászló, amikor Hamilton néhány századmásodperccel átvette a vezetést Bottastól, amire a finn egy még gyorsabb körrel reagált. Amikor már eldőlni látszott az első rajthely sorsa, jött Verstappen, aki mindkét Mercedesre rálicitált, és 25 ezredmásodperces előnnyel, 1:35,246-os körrel megszerezte az év utolsó rajtelsőségét.

Az Abu Dhabi Nagydíj időmérőjének végeredménye:

EpCv9NFXMAMm9hR

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: