DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Bottas zárt az élen, Raikkönen autója kigyulladt

A két Mercedes volt a leggyorsabb az Abu Dhabi Nagydíj második szabadedzésén, Max Verstappen pedig bejött a szezon során kibérelt helyére - Kimi Raikkönen autója kavarta fel kicsit az állóvizet.

A lemenő nap fénye mellett kezdődött és villanyfényben, sötétben zárult az Abu Dhabi Nagydíj második szabadedzése, amelyen a visszatérő Lewis Hamilton megpróbált még inkább visszarázódni a koronavírus előtti kerékvágásba – délelőtt nem ment a lágy gumikkal és eléggé ki is kapott Valtteri Bottastól, most viszont egállal kezdtek, majd a világbajnok kormánykerék-cserét kért csapatától.

Az edzés első felében a pilóták a közepes gumikat nyúzták és a délelőtti gyakorlással ellentétben most egyértelműen a Mercedesek bizonyultak a leggyorsabbnak. Féltávnál Bottas két tizeddel vezetett Hamilton előtt, Max Verstappen már több mint hét tizedes lemaradással volt harmadik, Alexander Albon egy másodpercet kapott, Sergio Perez pedig 1,2-t – ez volt az a távolság, ahova már a többiek is fel-felértek, itt változtak a nevek, járt errefelé Charles Leclerc, majd Esteban Ocon és Lando Norris is.

rai_1



A második negyvenöt percben aztán már nem is nagyon történt változás, az egykörös tempók beálltak, inkább a hosszabb etapokat próbálgatta a mezőny, majd a munkát Kimi Raikkönen Alfa Romeója szakította meg: kigyulladt a motor, oltani kellett, úgyhogy piros zászló következett nagyjából negyedórával a vége előtt. Szerencsére nagy baj nem történt, a finn ki tudott mászni az Alfából, még mielőtt probléma lett volna, de egy ideig azért megállt az edzés a történtek miatt.

Így végül nem történtek nagy csodák, a két Mercedes bejött egy-kettőben Bottas-Hamilton sorrendben, de a világbajnok most már közel tudott lenni csapattársához - a két Red Bull hozta a harmadik-negyedik helyet, nem is volt nagy különbség közöttük, a középmezőny pedig meglehetősen sűrűn, de Bottashoz képest egy másodpercen kívüli hátránnyal követte egymást. A két Renault gyakorlatilag egált ment (ezredekre), nagyon hasonlóra volt képes a két Racing Point és nem volt nagy távolság a két McLaren között sem - a Ferrarik közötti hét tized Leclerc javára már-már szakadéknyinak tűnik ezek alapján.

George Russellnek nem igazán jött be ez az edzés, a Mercedestől a Williamsbe visszaülő fiatal csak csapattársát, Nicholas Latifit, illetve az újonc Pietro Fittipaldit előzte meg, majd MGU-K hiba miatt vissza is tolták a bokszba.

A második szabadedzés végeredménye:

fp22

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: