DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Russell az élen robbantott Bahreinben

Tündérmeseként kezdődik a Hamiltont helyettesítő pilóta vendégszereplése, aki a leggyorsabbnak bizonyult a különleges szahíri vonalvezetésen. Két Red Bull végzett még az első háromban.

Karanténba zárt Lewis Hamiltonnal, lábadozó Romain Grosjeannal és egy extrém gyors pályával folytatódott a Formula-1 elképesztően alakuló 2020-as szezonja. Bár a világbajnoki címeket már kiosztották, az élet hihetetlen csavarjainak köszönhetően az év utolsó előtti versenyhétvégéje annyira pezsgően és izgalmasan indul, mintha csak egy szabályváltozások utáni szezonnyitót néznénk. Pedig még csak az első szabadedzés zajlott le.

A legnagyobb médiafigyelem kétségkívül George Russellre terelődött, aki a hét elején pozitív koronavírus-tesztet produkáló Lewis Hamilton helyére ugrott be a Mercedeshez. Az ő helyét a Williamsnél Jack Aitken vette át, miközben a lábadozó Romain Grosjeant a Haas tartalékpilótája, Pietro Fittipaldi pótolta. 

Ahogy arról már korábban szó esett, a mezőny múlt hétvége után Bahreinben maradt, a pálya vonalvezetését azonban jelentősen átírták: az aktuális változat egy mindössze 3,5 kilométeres kör, amelyen három hosszú egyenes és mindössze négy féktáv található. Ezen a helyszínen bizonyult a leggyorsabbnak Russell, aki ideiglenes csapattársánál több, mint három tizedmásodperccel jobb kört fűzött össze. A 90 peces gyakorláson annak ellenére alkalmaztak kétszer virtuális biztonsági autót, hogy baleset nem történt, némi ismeretlen eredetű törmelék, és por viszont került a pályára. 

Ahogy arra számítani lehetett, a mezőny bőven 55 másodperc alatti körökre képes ezen a pályán, amire most még ráférne némi extra gumiréteg. 55 másodperc alá négyen fértek be, Russell mellett, Max Verstappen, Alex Albon és Valtteri Bottas.

A Szahíri Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:

EoZwh17XYAArcnY



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: