DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Brawn nem értette a tüzet a balesetnél

Ross Brawn szerint meg kell érteniük, hogy mitől keletkezett ekkora tűz és azt is, hogy miért tört ketté az F1-es autó - persze van annak egy határa, hogy mit lehet kontrollálni.

Ross Brawn, a Formula-1 sportért felelős vezetője szerint egy dolog volt igazán aggasztó Romain Grosjean vasárnapi bahreini horrorbalesetében, mégpedig a tűz. Arról már sokan beszéltek, hogy a korlát átszakításánál a halo mentette meg a francia pilóta életét, de ezt követően is komoly veszélyben volt a tűz miatt - ennek nem szabadott volna megtörténnie.

"Ez hatalmas sokk volt, mert a tűz egy olyan dolog, amit nagyon régóta nem láttam már a Formula-1-ben. Azonnal arra gondoltam, hogy ezt vajon mi okozhatta, amikor ilyen jól védettek a benzintankok? Nyilván van az autóban olaj, vannak egyéb folyadékok is, de furcsa volt, amikor láttam a tüzet. Aztán megláttam a baleset súlyosságát és már csak a pilótára, az egészségére tudtam gondolni" - írta Brawn a szokásos futamértékelőjében a Formula-1 hivatalos weboldalán.

fire



"Ahogy láttam, hogy Romain kiugrott az autóból, nagyon megkönnyebbültem. Nyilván nem mutatták a jeleneteket, amíg nem volt biztos, hogy Romain biztonságban van, nálunk ez a protokoll. Szerintem mindenki elégedett lehet a biztonsági berendezésekkel, amik az évek során kifejlesztésre kerültek, mert itt most a halo is nagy szerepet játszott" - tette hozzá Brawn.

"Az FIA-nak meg kell értenie, hogy mi történt és hogy lehet-e valamit tenni a fejlődés érdekében. Ez egy elég komoly baleset volt és vannak azért határai annak, hogy mit lehet még kontrollálni. Viszont egy ilyen jellegű korlátnak csapódást meg kell érteni, meg kell érteni a tüzet és azt is, hogy miért tört ketté az autó. Ezeket kell kielemezni, hogy mit lehet jobban csinálni."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: