DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Az óriási hő megolvasztotta Grosjean sisakját

Újabb részletek derültek ki a Bahreini Nagydíjon történt hátborzongató balesetről. A helyszínre siető orvos elmondta, hogyan látta az esetet, amit a pilóta elképesztő módon túlélt.

A Formula-1 utóbbi évtizedeinek egyik legnagyob balesete történt a vasárnapi Bahreini Nagydíjon, ahol a rajtot követően Romain Grosjean 200 km/óra feletti tempónál összeakadt Danyiil Kvjat autójával, és borzalmas erővel nekiütközött egy pályát szegélyező korlátnak. A helyszínre pillanatokon belül megérkezett az orvosi autó, benne Alan van der Merwe-vel és Dr. Ian Roberts-cel. Óriási szerencse, hogy a pilóta eszméleténél maradt, így önerőből kiszállt az égő roncsból. Az orvos a Sky Sportnsak nyilatkozva elárulta, hogyan látta az esetet.

 grosjean-baleset-tuz2020



"Emlékeim szerint azt mondtam neki, hogy üljön le. Szemmel láthatóan zavart volt, a sisakrostélya pedig megolvadt. Le tudtam róla venni a bukósisakot, így megbizonyosodtam róla, hogy minden rendben. A kezén és a lábán érzett fájdalmat, onnantól tudtuk, hogy beültethetjük őt a a nagyobb biztonságot nyújtó autóba, hogy bekenjük az égési sérüléseit, aztán átülhet a mentőbe, ami elviszi a kórházba" - idézte a PlanetF1.

"A lángok miatt füstöt lélegezhet be és légúti problémái lehetnek, de megnéztük a sisakját, és semmi nem jutott be. Klinikai szempontból örültünk, hogy így alakult. Igyekeztünk azokat a sérüléseket kezelni, amik láthatóak voltak" - tette hozzá.

Roberts felhívta a figyelmet a pályabíró segítségére, aki a porral oltó készülékkel jókor volt jó helyen. "Nagyon furcsa jelenet volt, ahogy egy fél autó a menetiránnyal szemben hevert. Óriási volt a hő. Miközben felmértem a helyzetet, észrevettem, hogy Romain próbál kiszabadulni. Valahogy közel kellett hozzá jutnunk, és a pályabíró tűzoltója pont elég volt ahhoz, hogy utat vágjon a lángok között, miközben Romaint átsegítettem a korláton."

A pilótát kisebb égési sérülésekkel ápolják kórházban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: