DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Akár eshet is a Bahreini Nagydíjon

Van esély a csapadékra az előttünk álló napokban Szahírban, elsősorban az időmérő környékén. A sivatagi országban ritka jelenség az eső, de nem példátlan: a tavalyi teszten is esett.

A szokásosnál enyhébb Bahreini Nagydíj jön: ezt a versenyt még sosem tartották meg novemberben, amikor a hőmérséklet jelentősen alacsonyabb, mint a megszokott tavaszi időpontban. A napi csúcshőmérséklet 28 Celsius-fok lehet mindhárom nap, a második szabadedzést, az időmérőt és futamot azonban sötétedés után tartják, ami 2-3 Celsius-fokos csökkenést jelent.

Ráadásul a hétvégén akár eső is érkezhet – írja a RaceFans.net az előrejelzés alapján. Ebben az évszakban átlagosan havonta kétszer esik az eső, de előfordulhat, hogy ez érinti a versenyhétvégét. Pénteken még csak felhős idő várható, a szombati napon azonban van esély záporra a délelőtt folyamán, valamint a kvalifikáció kezdetének környékén.



Vasárnap a délelőtti órákban lehetséges eső, de ez valószínűleg nem érinti a futamot, hiszen sivatagi éghajlatról lévén szó, a lehulló csapadék gyorsan felszárad. Számolni kell viszont a 25 km/h-s széllel, ami megbolygathatja az autók egyensúlyát, valamint a pályára fújt homokkal a tapadási szintet is befolyásolhatja.

A hivatalos oldal, a Formula1.com előrejelzése némileg eltérő: az oldal csekély esélyt ad az esőnek, inkább a versenynapon: a szombati csapadék valószínűségét 20 %-ra, a vasárnapiét 40 %-ra teszi.

Mint már említettük, az eső nem gyakori jelenség Bahreinben, de nem is ismeretlen fogalom: másfél évvel ezelőtt a nagydíj utáni teszten érkezett meg a csapadék, alaposan keresztülhúzva a csapatok számításait, akik órákon át a bokszban vesztegeltek, mivel nem volt esőgumi a helyszínen. Idén a Pirelli minden versenyre szállít esős és intermediate abroncsokat, így a versenyhétvégét ilyen veszély nem fenyegetheti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: