DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Hamilton is úgy jár, mint DiCaprio”

A hétszeres világbajnok méhkasba nyúl a környezetvédelem és emberi jogok melletti fellépéseivel – vélekedik Christijan Albers, aki megkérdőjelezi, hogy a sportot szabad-e véleménynyilvánításra használni, ahogyan Hamilton teszi.

Lewis Hamilton ismertségét felhasználva gyakran felszólal különböző ügyek mellett, amelyek fontosak számára: elsősorban a feketék jogaira és Black Lives Matters (A fekete életek is számítanak) mozgalomra gondolunk az idei évben, de a brit a környezettudatosságnak is szószólója. Nem ritkán kritikákat is kap nézetei miatt – az egykori F1-es, Christijan Albert szerint ez érthető, hiszen érzékeny területekre téved.

„Mindig is veszélyesnek tartottam, ha egy sportember bizonyos kérdésekben felemeli a hangját. Például amikor a környezetről kezd el valaki beszélni, úgy járhat, mint Leonardo DiCaprio, aki magánrepülővel megy Amerikába és vissza egy gála kedvéért” – mondta a GPBlog szerint a De Telegraaf F1-es podcastjében a holland. DiCapriót számtalan kritika érte amiatt, hogy miközben a környezetvédelemről beszélt, magánrepülővel utazgatott. Ugyanilyen visszás, hogy Hamilton autóversenyzőként kardoskodik a bolygó védelméért.



A hétszeres világbajnok másik szívügye a feketék jogai: a brit szorgalmazta a versenyek előtti térdelést, most viszont az a fonák helyzet állt elő, hogy az Amnesty International szervezet felszólította, ítélje el, hogy a Formula-1 Szaúd-Arábiában fog versenyezni.

„Ha egy Hamilton kiáll az emberi jogokért a BLM mozgalmat képviselve, viszont vállalja a Szaúd-Arábiában való versenyzést, mert nem ismeri eléggé az országot, akkor kiteszi magát a kritikának. Egyfelől jó dolog, hogy rendelkezik egy platformmal és használja is. Másfelől egy sportról beszélünk, szabad egy sportot ilyen célra használni? Véleménye mindenkinek van, de ha egy sportoló ilyen formában kifejezi, akkor méhkasba nyúl. Az egész világ tudja, mi folyik Szaúd-Arábiában, nem mondhatja azt, hogy egy csodálatos országba mennek” – fejtegette Albers.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: