DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Verstappen kezdte az élen a csúszkálást

Az 1970-es éveket idéző tapadási viszonyok fogadták az F1-es mezőnyt Törökországban, ahol az első szabadedzésen az autók eleinte többet mentek keresztben, mint hosszában.

Amennyire látványosan, annyira hasztalanul telt a Formula-1-es Török Nagydíj első szabadedzése. Az Isztambul Park közelmúltban befejezett felújítása miatt szinte még gőzölgő, minimális tapadást biztosító aszfalt fogadta a pilótákat, akik így kevés érdemi munkát végeztek péntek délelőtt. A viszonyokról sokat elárul, hogy az edzésen megfutott legjobb kör 10 másodpercre van Juan Pablo Montoya 2005-ös pályarekordjától. Nagyjából hetven perc ment el azzal, hogy a pilóták a körülmények javulására vártak, ebből ráadásul szűk tíz egy kiütött bója miatti piros zászlós fázissal telt.

Húsz perccel a vége előtt aztán érkeztek az első értékelhető körök. Először Valtteri Bottas és Max Verstappen, aztán szépen fokozatosan mindenki más is munkára tudta bírni a Pirelliket és a Brembókat. A tabella tetején Bottas mellett Charles Leclerc, Sebastian Vettel és Alex Albon is járt, ám a legjobb időt végül Verstappen jegyezte fel 1:35,077-tel. Az erőviszonyokról az eredmények alapján értelmetlen következtetni.

Nagy nehezítés az F1-esek számára, hogy ezen a hétvégén rajtuk kívül senki más nem fogja használni az aszfaltcsíkot, így teljesen rajtuk múlik, milyen körülmények alakulnak ki a vasárnap délelőtti futamra. Folytatás délután 1 órakor.

A Török Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:



Emsa-M5XYAEwcNS

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: