DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

McLaren: A korona döntheti el a 3. helyet

A Renault, Racing Point és McLaren közti különösen szoros csatában a szerencse is szerepet játszhat: hiába az óvintézkedések, nagyon könnyű elkapni a koronavírust. Wokingban persze mindent megtesznek, hogy elkerüljék, vésztervként még a tévés Paul di Resta számára is készenlétben tartanak egy ülést.

A 2020-as konstruktőri verseny legérdesebb csatája a harmadik helyért folyik a biztos pozícióban levő Mercedes és Red Bull mögött. Jelen pillanatban, a Török Nagydíj előtt a Renault 135, a McLaren 134, a Racing Point szintén 134 ponttal rendelkezik. Minden apró tényező számíthat ebben a harcban, így akár a koronavírusos megfertőződés is.

Éppen a három istálló egyikét, a Racing Pointot sújtotta eddig legjobban a világjárvány, Sergio Perez és Lance Stroll is elkapta már a vírust, mind a ketten kihagytak futamokat betegség miatt. De a Covid-19 a csapatokra is fenyegetést jelent: a Mercedesnek angliai bázisáról kellett a Nürburgringre személyzetet utaztatnia, mivel a helyszíni dolgozók közül többen karanténba kerültek. A Williams ugyanígy járt a hétvégi isztambuli futam előtt.

„Attól függően, ki szerencsés és balszerencsés a koronával, dőlhet el a háromesélyes harc a konstruktőri bajnokság harmadik helyéért” – mondta Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke az Auto Motor und Sportnak. „Munkatársaink különösen fegyelmezettek, a csapat pedig kiváló munkát végez ezen a téren. De elengedhetetlen a szerencse is, annyira könnyű megfertőződni. A szállodákban vagy repülőtereken nincs minden az irányításunk alatt.”



Semmit nem szeretnének a véletlenre bízni, a csapatfőnök részletezte, a McLaren mennyi óvintézkedést és vészforgatókönyvet kidolgozott a megbetegedések megelőzésére, illetve esetére:

„A gyári dolgozók nem találkozhatnak egymással, a műszakok között nincs átfedés, szünetet tartunk, mielőtt a következő műszak kezdene. Elmaradnak a nagy összejövetelek, mint a versenyek utáni beszédek a csapatnak, ezek digitális formában zajlanak. Egy csoportnyi ember készenlétben van otthon, köztük korábbi csapattagok és a járműgyártásban dolgozók” – mondta Seidl.

A csapatfőnök hozzátette, van tervük arra az esetre is, ha Lando Norris vagy Carlos Sainz megbetegedne. A Mercedes kötelékében álló Stoffel Vandoorne a tartalékosuk, de még egy B terv is van „abszolút vészhelyzet” esetére: tartanak egy előkészített ülést Paul di Restára méretezve, aki televíziósként jelen van a helyszíneken.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: