DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Berger: Váljon újra nemzetközivé a Ferrari!

A maranellóiak egykori F1-es versenyzője szerint úgy semmiképp sem érhet el sikereket a legendás istálló, ha csak olaszok dolgoznak náluk – példaként a Schumacher-érát hozta fel.

Fennállása egyik legpocsékabb idényét futja a Formula-1-ben a Ferrari: négy fordulóval a szezon vége előtt mindössze a hatodik helyen állnak a konstruktőri tabellán, s a dobogóra is csupán két alkalommal fértek fel Charles Leclerc révén. Gerhard Berger, a patinás istálló egykori versenyzője szerint a siker egyik kulcsa az lenne, ha a Ferrari szakítana azzal a filozófiával, hogy teljesen olasz gárdaként akar működni:

leclerc-ferrari-1



„Amikor náluk versenyeztem, az volt a nagy kívánság a Ferrarinál, hogy teljesen olasz csapatként próbáljanak meg világbajnokságokat nyerni: mindenki legyen olasz, és teljesítsen is teljesen olaszként” – mondta el a Motor Sport Podcastnak. „Azt mondanám, hogy ez ma már nem lehetséges. Az F1 annyira összetett és olyan magas szintet képvisel, a világ legjobb szakemberei van szükséged, bárhol is találod meg őket, nem számít, milyen nemzetiségűek. Végső soron a bajnokságot mindenképp Olaszországnak nyernék.”

Berger a maranellóiak legnagyobb sikerkorszakát, a 2000-es évek elejét hozta fel példaként állítása igazolására: „Ha visszatekintünk a Schumacher-korszakra, Ross Brawn volt a saját szakterületének legjobbja, és angol volt. A politikában és csapatmenedzserként Jean Todt volt a legjobb, aki francia. Az aerodinamika terén Rory Byrne volt a legjobb, aki dél-afrikai. A legjobb versenyző pedig Michael Schumacher volt, aki meg német. Jean ezt mind összerakta, Michael összegyűjtötte az embereket innen-onnan, egy fantasztikus nemzetközi csapatot alkotva, ami sikereket is hozott, szóval ez így működik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: