DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton: Apám is azt akarta, hogy maradjak a McLarennél

Nem lenne karnyújtásnyira a hetedik világbajnoki címtől, ha nem csatlakozik 2013-ban a Mercedeshez Lewis Hamilton. Pedig mindenki próbálta lebeszélni a merész váltásról – még édesapja, Anthony is.

A 2012-es szezonban a McLaren egy nyerő istálló volt, amely másfél évtizeden át csaknem minden évben a legjobb három konstruktőr közé számított: biztosnak tűnő választás, amellyel Lewis Hamilton megszerezte első világbajnoki címét 2008-ban. A Mercedes ellenben egy fiatal, feltörekvő gyári csapat, amely bár éppen 2012 elején megkaparintotta első futamgyőzelmét, egyértelműen a McLaren mögött foglalt helyet az erősorrendben. Hamilton mégis úgy döntött, a biztosabb opciót lecseréli a bizonytalanabbra.

„Természetesen nagyon büszke vagyok a döntésre, amelyet akkor meghoztam. Életünk során gyakran keressük mások helyeslését, néha nem ismerjük a válaszokat, ezért a körülöttünk levő emberektől próbáljuk megtudni őket. De nekik sokszor csak véleményük van, ők sem ismerhetik a válaszokat. Nekem mindenki azt mondta a körülöttem levők közül, hogy maradjak a McLarennél… Még apám is azt mondta, ’maradj’. Én akkor meghallgattam őket, aztán átgondoltam mindent, hogy eldöntsem, mi az, amit én akarok tenni” – nyilatkozta a Ziggo Sportnak Hamilton a 2012-es eseményekről.



„Legyél olyan és csináld azt, amit te akarsz, ne azt, amit mások elvárnak tőled. Ez egy fontos lépés volt számomra. Így tettem, és azt mondtam, meg fogom próbálni, hogy mindent, amit az előző évek során megtanultam, hasznosítsak az új csapatnál. Elmentem a gyárba és rengeteg mindent megváltoztattam az autón. Nagy tisztelet volt köztünk, feltételezem azért, amit az addigi karrierem során elértem” – idézte fel a brit, hogy végül nem hallgatott a tanácsokra.

Ma már nagyon jól tudjuk, hogy a merész döntéssel Hamilton mennyire jó lóra tett. A két évvel korábban még alkalmanként megvillanó Mercedes 2014-től fogva legyőzhetetlen a konstruktőrök között. Eközben az annak idején nyerő választásnak tűnő McLaren Hamilton utolsó éve, 2012 óta nem győzött egyetlen futamon sem.

„Közösen dolgoztunk, összeforrtunk és óriási lépéseket tettünk már az elején. Az első világbajnoki címünket hamar, a második évben megnyertük, mégis minden évet úgy kezdtünk meg, mint a legelsőt 2012-ban. Nem dőlünk hátra, nem várunk ölbe tett kézzel arra, hogy az élen fogunk befutni. Nálunk is vannak nehéz beszélgetések és motiválnunk kell egymást. Olyan, mint egy álom, tényleg, mint egy álom” – beszélt a Mercedes győztes gépezetéről Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: