DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Honda távozása ellenére is új motorgyártókra számít az F1

Chase Carey szerint egyre nagyobb a támogatás és az érdeklődés az F1-en kívüli gyártók részéről is az új generációs erőforrások kapcsán. A Honda döntését főként gazdasági okokkal magyarázta.

Néhány hete jelentette be nem kis meglepetésre a Honda, hogy a 2021-es évad végén kiszállnak a Formula-1-ből. Ezzel pillanatnyilag motorszállító partner nélkül áll 2022-től kezdődően a Red Bull és az Alpha Tauri – igaz, arra még lehet esély, hogy továbbvigyék a japánok erőforrását, amennyiben elfogadják a motorfejlesztések befagyasztására tett javaslatukat (bár a hírek szerint a Ferrari és a Renault is ezzel van).

carey-f1-dppi



Chase Carey, az F1 rövidesen leköszönő elnök-vezérigazgatója szerint elsősorban gazdasági okok húzódhatnak a Honda lépése mögött – minderről a Wall Street elemzőjének beszélt, szavait pedig a Motorsport.com szaklap idézi:

„Két dolgot sejtek a Honda döntése kapcsán. Az egyik, hogy az én meglátásom szerint ez főként a teljes Honda cég gazdasági kihívási miatt történt. Az autóipar általánosságban véve is kihívásokkal néz szembe, és szerintem a Honda egyértelműen küszködik ezzel. Szóval szerint ez volt az alapprobléma. Nem kétséges, hogy vannak gazdasági vonatkozások a motorok kapcsán, amelyeket orvosolnunk kell. De úgy vélem, a Hondánál érezték a jelenlegi nyomást, és döntéseket kellett hozniuk.”

A Honda távozásával jelen állás szerint 2022-től mindössze három motorgyártó lesz jelen a Formula-1-ben, Carey ennek ellenére bizakodó a jövőt illetően, elmondása szerint ugyanis vannak érdeklődők a 2026-ra bevezetni tervezett új motorformulát illetően:

„Másfelől viszont eközben valójában egyre nagyobb támogatást kapunk. És nem is csak a sportban jelenleg érdekelt gyártóktól, hanem olyan motorgyártók részéről is, akik nincsenek itt. Nagyon lelkesek a fenntartható jövőnk iránt, amely irányba a következő generációs erőforrásokkal haladnánk. Nem tudom, látták-e a Volkswagen vezérigazgatójának néhány hónappal ezelőtti nyilatkozatát: rendkívül bizakodó volt azzal kapcsolatban, merre haladunk, és az általunk nyújtott platform fontossága kapcsán is. Szóval úgy érzem, ahogy egyre több információt adunk az új generációs motorokról és a fenntarthatósági céljainkról, úgy kapunk egyre nagyobb támogatást és úgy lesz egyre nagyobb az érdeklődés mind a jelenlegi, mind a potenciális leendő partnerek irányából azzal kapcsolatban, hogy ez fontos lehet a jövőjük szempontjából.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: