DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Tsunoda egyre közelebb az F1-es debütáláshoz

Az Alpha Tauri privát és kollektív teszten is pályára küldi a japánok fiatal reménységét. Minden jel arra mutat, hogy 2021-re készítik fel a pilótát, akit a Honda hátszele nélkül is ideálisnak tartanak.

Yuki Tsunoda Imolában egy 2018-as Toro Rosso volánja mögött próbálhatja ki, milyen a Formula-1-es életérzés. A szerdán esedékes gyakorlás az Alpha Tauri felkészítő programjának egy lépése, amelynek végén vélhetően F1-es debütálás vár a pilótára. A jelenleg F2-ben versenyző Tsunoda egyelőre nem rendelkezik a Formula-1-es debütáláshoz szükséges mennyiségű ponttal a versenyzői licenszén, ezért igyekeznek számára minél több gyakorlási lehetőséget biztosítani. A részletekről Franz Tostot idézte a Motorsport.

tsunoda-redbull-20201



„Hozzá kell szoknia az F1-es tempóhoz. Ez lesz az első kifutása egy ilyen autóval, itt Imolában. Ez nem egy könnyű pálya, ezért igyekszem őt a lehető legtöbb tanáccsal ellátni. Aztán egy 300 kilométeres tesztet akarunk vele teljesíteni, hogy Bahreinre vagy Abu Dhabira megkaphassa az FIA engedélyét az első szabadedzésen való részvételre. Meglátjuk, erre szükség lesz-e. Attól függ, hányadikként zárja az F2 egyéni bajnokságát. Ha az első négy között végez, megkapja a szuperlicenszét.”

Tsunoda jelenleg 147 ponttal az F2-es tabella harmadik helyét foglalja el, miközben három pilóta hét egységen belül követi őt. A bajnoki küzdelem mellett a jövő évi Alpha Tauris ülésért is hasonlóan szoros küzdelem zajlik közte, valamint Alex Albon és Danyiil Kvjat között.„Egy várólista jobb a semminél” – kommentálta a helyzetet Tost. „Nem sietünk, de szerintem hamarosan megszületik a döntés. Fontos szempont, hogy Yuki Tsunoda hányadikként zárja a bajnokságot.”

Tost elárulta, a Honda háttértámogatására nincs szüksége a japán pilótának, e nélkül is megfelel a csapat követelményeinek. „Nem, nem, nem, nem. Kizárólag a teljesítményén múlik, a támogatóknak ehhez semmi közük. Meg kell róla győződnünk, hogy a pilóta rendelkezik minden szükséges képességgel egy sikeres F1-es karrierhez. Bár egy úgynevezett testvércsapat vagyunk, a bátyánk elvárja, hogy jó pilótáink legyenek” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: