DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Emberjogi szervezet támadja a szaúdi versenyt

Még meg sem épült, máris megvannak az első ellenzői a szaúd-arábiai pályának. Az Aramco idén lépett színre az F1-ben, s egyre nagyobb szerepet szeretne vállalni az olajóriás.

Az előzetes hírek szerint az összes eredetileg idei évre tervezett versenyt megtartják jövőre, plusz még egyet: a Szaúd-arábiai Nagydíjjal együtt már rekordszámú, 23 futamot rendezhetnek a 2021-es idényben.

A környezetet és az emberi jogokat védő társulatok azonban máris megtalálták maguknak az Aramcót, mondván az olajcég a sporttal szeretné elvonni az emberek figyelmét az országban folyó valódi problémákról.



Az Amnesty International emberi jogokat védő szervezet már meg is fogalmazott egy közleményt: „Egy 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíj csak elplagizálná a sport révén az ország feneketlen emberjogi kérdéseit. Amennyiben valóban versenyt rendeznek majd, az F1-nek biztosra kell mennie, hogy a munkakörülmények megfelelőek és mindenki számára szabad lesz a belépés a létesítménybe, diszkrimináció nélkül” – áll az F1 News oldalán.

Nem ez persze az első alkalom, hogy egy épülőfélben lévő F1-es pályát próbálnak ellehetetleníteni, de legalábbis nehézzé tenni a dolgukat, hiszen például a most készülő riói pályával is hasonló a helyzet, amit a környezetvédők kifogásolnak, de az illetékesek már cáfoltak is minden vádat.

Korábban az azeri és a bahreini pályákat is érte kritika a közvélemény részéről, utóbbira például egyenesen azt mondták, hogy az uralkodó család szórakoztatására épült kizárólag, az ott kialakult helyzet miatt pedig 2011-ben törölték is a versenyt az F1-es naptárból.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: