DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton és a görcs: Az egyenesben sem bírtam nyomni a gázt

Bár Lewis Hamiltonnak fizikális problémái voltak a Portugál Nagydíj végehez közeledve, ez sem akadályozta meg a rekorddöntésben. Valtteri Bottas, aki eleinte még vezetett, értetlenül áll tempóvesztése előtt.

A Formula-1 történetének egyik legfontosabb eredményességi rekordja dőlt meg ezen a napon Portimaóban: bár a rajt után a pole-ból a harmadik helyig csúszott vissza, végül kényelmes, 25 másodperces előnnyel nyerte meg a futamot Hamilton, ami 92. győzelme volt Formula-1-es karrierje során, ezzel megelőzte Michael Schumachert az örökranglistán.

hamilton_7



„Nehéz nap volt, minden a hőmérsékletről szólt, de a beállításokkal sikerült igazodnom a körülményekhez” – kezdte Hamilton, mielőtt rátért volna a rajtnál tapasztalt zűrzavarra. „Azt mondták, a futam után fog eleredni az eső, ehelyett már a rajtnál is szemelt egy kicsit. Jól eljöttem, de a 7-es kanyarban hatalmas túlkormányzottsággal szembesültem, és alaposan visszavettem a tempóból, mert nem tudtam, milyen körülmények várnak a pálya további részén. Talán jobban is védekezhettem volna Valtteri ellen, de úgy gondoltam, hogy inkább elengedem, és majd később elkapom. Szerencsére ez így is történt.”

A futam vége felé Hamilton rövid üzenetet ismertetett mérnökével a csapatrádión, miszerint begörcsölt. Ezen a csapat persze nem tudott segíteni a bokszból, de látszólag nem hátráltatta a fájdalom a britet. Az autóban ülve azonban nem valami kellemes perceket élt át.

„Begörcsölt a jobb lábam, ezért elég gyakran el kellett vennem a gázt. Még az egyenesben is elemeltem róla a lábam, mert elég fájdalmas volt. Persze nem mehettem gáz nélkül az egész kör során, szóval azért nyomtam, amikor csak bírtam.”

„Sokkal tartozom a pályán és a gyárban dolgozó srácoknak, folyamatosan innoválnak és minden évben feszegetik a határokat” – zárta köszönetadással Hamilton a 92. győzelmét követő első nyilatkozatát. „Hálás vagyok, a megbízhatóság folyamatosan nagyon jó. Senki nem dől hátra, mindenki hajt, hajt előre, és elképesztő dolog, hogy ez vesz körül, hiszen ez az együttműködés inspirál. Én sem tudtam megjósolni, hogy mibe vágok bele, amikor ehhez a csapathoz érkeztem, de azóta is igyekszek mindent kihozni minden egyes napból.”

Valtteri Bottas az egymást követő második futamot veszítette el úgy, hogy annak első szakaszában még vezetett. Bár a nyitókörben nagy meglepetésre Carlos Sainz állt az élre, aki a nedves pályán rámenősebben tudott támadni a lágy gumikon, ám a 6. körtől Bottas átvette tőle a vezetést – mígnem végül meg kellett adnia magát csapattársa támadásának.

„A nyitókör nagyon jól alakult. Egy kicsit még szemelt az eső, a mögülünk lágy gumikon rajtolók pedig eleinte előnyben voltak, de elégedett voltam, amikor megszereztem a vezetést. Azt követően viszont egyszerűen nem volt meg a tempóm. Nem tudom, hogy mi lehetett az oka. Próbáltam védekezni, de nem nagyon tehettem semmit az a sebesség ellen, amivel érkezett. Tényleg nem tudtam mit kezdeni a tempóhiánnyal. Keményen nyomtam, de nem lettem tőle gyorsabb” – sajnálkozott a finn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: