DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Ha Albon Imoláig nem virít valamit, repülhet

Bár a Red Bull szeretné megtartani Alexander Albont, Christian Horner szavai akár ultimátumként is értelmezhetők a thai pilóta számára: a mostanival együtt két versenye van, hogy bizonyítsa, megérdemli az ülést.

Amikor tavaly nyáron, a szezon közepén előléptették őt a fiókcsapatból az anyacsapathoz, Alexander Albon az első eredményei alapján ígéretesebb Red Bull-pilótának tűnt elődjénél, Pierre Gaslynél, ám végül a téli felkészülési időszak alatt sem tudta megtenni azt a lépést, amivel rendszeresen csapattársa, Max Verstappen közelébe férkőzhetne a pályán. Eddig mindössze egy, mugellói dobogót tud felmutatni, és teljesítménye azt jelzi, hogy a csapat a személyében sem találta meg az ideális élversenyzőt, noha Horner szavai alapján határozottan úgy tűnik, hogy felé több szeretet és bizalom árad a vezetőség részéről, mint amiben tavaly a mindössze 12 versennyi bizonyítási lehetőséget kapó Gasly részesült.

albon



„Szeretnénk, ha Alex igazolná, hogy megérdemli az ülést, és nem szükséges más alternatíva után nézni. Azt hiszem, a csapatban mindenki ezt szeretné” – idézi Hornert az Autosport. „És Mugellóban úgy tűnt, hogy végre sikerül fordítania a kockán, de azóta volt pár nehéz versenye. Viszont itt és különösen Imolában az elejétől a végéig nagyon, nagyon erős hétvégére lesz szüksége. Népszerű tagja a csapatunknak, viszont muszáj, hogy a két autónk közel legyen egymáshoz, hiszen csak így tudjuk felvenni a harcot a Mercedesszel.”

Horner szavai alapján a következő egy hét kritikus lesz Albon jövője szempontjából, ráadásul a körülmények sem a legideálisabbak számára, hiszen Portimao és Imola is két kevésbé ismert pálya, a jövő hétvégén pedig az egyedi lebonyolítás miatt csak egyetlen szabadedzés lesz a felkészülésre.

A csapatvezető ismét megerősítette, hogy ha a szükség mégis úgy hozza, ezúttal már nem fognak ódzkodni attól, hogy „külsős” pilótát igazoljanak.

„Az Alpha Tauri felállása elég biztosnak tűnik, és amint mondtam, nekünk Alex a preferenciánk. Viszont ha mégis más megoldás után kell néznünk, akkor a Red Bull kötelékein kívül fogunk keresni, pusztán amiatt, mert nincs olyan elérhető saját versenyzőnk, akit beültetnénk. És van is néhány minőségi versenyző a piacon, akik egyelőre munkanélkülinek tűnnek a következő évre” – mondta Horner, arra utalva, hogy a Red Bullnál már Nico Hülkenberg és Sergio Perez leigazolásán is elgondolkodtak. Az elmúlt napokban ráadásul két újabb tapasztalt versenyző, Romain Grosjean és Kevin Magnussen is szabad ügynökké vált 2021-re, noha ők a nyilatkozataik alapján inkább már F1-en kívüli karriert terveznek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: