DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Gyerekrajzok újjászületése

Egy gyermek életében mindenképp, de művészi beállítottságú felnőtteknél is van olyan életszakasz, ami csak az alkotással telik. Lehet, hogy ezek csak hónapok vagy évek, vagy akár egy egész életet kitesznek. Legfőképp a gyermekek esetében van az az időszak, amikor ontják magukból a rajzokat. Ezek az elkészült alkotások már önmagukban is nagyon értékesek. Óvnunk kell azonban ezeket, mert mint a papír, az idő martalékává válik, és sajnos elég sérülékeny is.

Rajzok gyűjtése

Érdemes a gyermek rajzait már az első pillanattól kezdve tudatosan gyűjteni. Érdemes azokat fénytől és nedvességtől elzárt helyen őrizni. Legalkalmasabbak erre a célra az irattároló dossziék és az ahhoz praktikus lefűző tasakok használata. Ezek használata mellett érdemes a gyermekek, művészek által készült alkotásokat dátummal és a kép témájával, címével is ellátni. Ez a későbbiekben nagy segítségünkre lesz a művész és életútjának megértésében. Illetve abban is, hogy az alkotások mások számára is biztonságosan megmutathatóak, átlapozhatóak legyenek.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2020 október - Cikk3



Digitalizálás

A papírképek, rajzok és festmények digitalizálása tárolási szempontból is előnyös lehet, ha nem tudunk vagy nem akarunk mindent megőrizni. Kivéve a legjobbakat, azokról azért ne mondjunk le! Ehhez nincs más dolgunk, mint az elkészült papíroldalakat beszkennelni. Ha nincs otthon vagy a munkahelyeden nyomtatód, az okostelefon fényképezőgépének kameráját is segítségül hívhatod. Ingyenes applikáció segítségével ezt egyszerűen otthoni környezetben meg lehet csinálni, egyéb eszköz igénybevétele nélkül.

A telefon kijelzőjén megjelenő keretbe kell a képet pontosan beilleszteni. A keret sarkaihoz kell illeszteni a rajz sarokpontjait, majd azt lefényképezni. Így beázás, tűzvész és mindennemű környezeti csapással szemben védve tárolhatjuk azokat számítógépen vagy más adathordozókon.

A rajzok második élete

A gyermekrajzok akkor válnak igazi kincsé, amikor azok az otthonodban vagy egy galériában megjelenítésre kerülnek. Igen, ezek a csodák arra érdemesek, hogy a falra tegyük őket. A papírképek önmagukban azonban nem alkalmasak az ízléses otthoni dekorációhoz, továbbá kartontáblára sem érdemes kitenni őket. A megoldást erre a vászonképek nyújtják. A digitális fényképfelvételek a vászonfotó ötletek bármelyikéhez kiváló megoldást kínálnak. Ezek a képek otthonunk hangulatát emelik, és a személyes témaválasztásnak köszönhetően egy meghittebb, családiasabb atmoszférát hoznak létre megjelenésükkel. 

Ettől az egyszerű megoldástól válik egy átlagos gyermekrajz egyedi fali dekorációvá. Minden szülő büszkén díszíti otthonát gyermeke rajzaival. Ezek az átlagos gyermekrajzok akkor válnak igazán értékes műkincsekké, amint nyomtatva, egy festővásznon jelennek meg otthonunk falain.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: