DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Bottas nyert, Hamilton elsüllyedt Szocsiban

Elmaradt Michael Schumacher rekordjának beállítása az Orosz Nagydíjon, ahol Lewis Hamilton időbüntetéséből Valtteri Bottas és Max Verstappen profitált. A brit csak a harmadik lett.

Napsütéses időben,  30 ezer helyi ezer néző jelenlétével rajtolt el a Formula-1 idei tizedik versenye, az Orosz Nagydíj. A pole-pozíciós Lewis Hamilton már a rajt előtt nyomás alá került, miután két szabálytalan rajtpróba miatt vizsgálatot indított ellene a versenyigazgatóság. Miközben ez zajlott, elindult az 51 körös futam.

 bottas-action1



A harmadik helyről induló Valtteri Bottas átugrotta Max Verstappent és megtámadta a pole-ból induló Lewis Hamiltont, de nem tudta megelőzni őt. Verstappen kerekei kipörögtek, így pozíciót veszített, és egy rövid ideig az egyik Renault is elé került. Hátrébb először Carlos Sainz állt keresztbe a pálya közepén, majd Lance Stroll pörgött a falba, így a kör végén érkezett a biztonsági autó. A mclarenes a pálya bukóteréből visszatérbe mérte el a túl szűkre szabott "kaput", és találta el a betonfalat, Strollt pedig Charles Leclerc lökte meg hátulról.

A hatodik körre eltakarították a romokat, így folytatódhatott a verseny. Hamilton, Bottas, Verstappen, Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Sergio Perez sorrendben indult az első hat. A legérdekesebb esemény azonban nem a pályán, hanem a versenyirányításnál történt: az élen álló világbajnokot kétszer öt másodpercre büntették, amiért szabálytalan helyeken rajtpróbázott. A brit innentől azon dolgozott, megfelelő előnyt autózzon ki a többiekkel szemben, hátrébb pedig Perez támadta, és előzte meg Ricciardót az ötödik helyért.

A 16. körben érkezett Hamilton a bokszba, és töltötte le a tíz másodperces büntetését, így egészen 11. helyre csúszott vissza. A vezetést Bottas vette át, őt Verstappen követte szorosan. A páros egészen sokáig, a 26-27. körig várt a közepes kerekek lecserélésével, ami után visszatértek eredeti pozíciójukba. A 29. körben Ricciardo egy érthetetlen ötmásodperces büntetést kapott, miután egy előre eltervezett helycsere során Ocon mellől lecsúszott a pályáról, és nem az előre megbeszéltek szerint tért vissza a pályára.

Bár a harmadik helyre visszacsúszott Hamilton egy ideig ideig úgy tűnt, elengedte a versenyt, az utolsó 15 körre rákapcsolt. Az őt üldöző Perez közeledésére begyújtotta a rakétákat, és elkezdte ledolgozni a Verstappenhez mért tíz másodperces hátrányát. Mivel befogni nem tudta a hollandot, az utolsó néhány körben Lando Norris, Pierre Gasly és Alex Albon szolgáltatta a tűzijátékot, amikor hárman az utolsó két pontszerző helyért mentek ölre egymással. Bottas végül simán megnyerte a futamot, Verstappen bejött a második helyen, Hamilton a harmadik lett.

Az Orosz Nagydíj végeredménye:

szocsi-ered

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: