DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Váratlan: Stefano Domenicali veheti át az F1 irányítását

Chase Carey hátralépne a Formula-1 vezérigazgatói posztjáról, és sajtóértesülés szerint egy a sport berkeiben jól ismert személynek, a Ferrari korábbi csapatvezetőjének adná át a gyeplőt az év végén.

Elsőként a Racefans állt elő a hírrel, amely lap egy bennfentes forrásra hivatkozva állítja, hogy a Formula-1 irányítását a Liberty Media élén 2017-ben átvevő Carey az idei szezont követően nem kívánja tovább betölteni ezt a posztot: most, hogy nagyjából egy hónappal ezelőtt véglegesítette a jövő évtől életbelépő Concorde-egyezmény részleteit az összes csapattal, a háttérbe vonulna, átadva a gyeplőt Stefano Domenicalinak, aki utoljára 2014-ben volt aktív szereplője az F1-es paddocknak.

domenicali



A most 55 éves olasz szakember 2008-ban vette át az F1 legpatinásabb istállójának irányítását Jean Todttól azt követően, hogy 1991 óta a Ferrarinál dolgozva folyamatosan lépdelt felfelé a ranglétrán. Csapatfőnöki éveit rögtön egy konstruktőri bajnoki címmel nyitotta abban a szezonban, ezt követően azonban nem sikerült felvirágoztatnia a Scuderiát, és amikor az istálló a 2014-es hibridkorszakot látványos lemaradásban kezdte az élmezőnyhöz képest, Domenicalinak még tavasszal távoznia kellett.

Az olasz szakvezető azonban azóta is magasrangú tisztséget tölt be az autóiparban, hiszen 2016 óta a Lamborghini vezérigazgatója, emellett pedig az autósporttal sem szakadt meg minden köteléke, hiszen az FIA az együléses autókkal foglalkozó bizottságának élére nevezte ki még 2014-ben.

A vezérváltásra a forrás szerint az idei év végén, az F1-es holtszezonban kerülne sor, ha pedig ez megvalósulna, az azt jelentené, hogy a Formula-1 három legfőbb döntéshozója egyaránt korábbi Ferrari-vezető lenne, hiszen az FIA elnöke Jean Todt, a Liberty kötelékében ténykedve pedig az F1 sportszakmai vezetője Ross Brawn – így egykori kollégáival egyesülhetne még a korábbinál is magasabb szinteken Domenicali.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: