DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Villeneuve elmondta, mit szúrt el a Ferrari

1997 F1-es világbajnoka a vörösök problémáinak kielemzése során arra jutott, hogy a csapat akár Mercedes szintjén is versenyezhetne, ha nem ragaszkodna mindenáron az olasz szakemberekhez.

Gyenge erőforrás, rossz csapatvezető, motiválatlan pilóta – a közvélemény különböző magyarázatokat talált a Ferrari eget rengetően rossz idei teljesítményére. A csapat szenvedését kívülről szemlélve jó eséllyel csak részleges magyarázatokat találunk arra, a címvédő Mercedes legnagyobb kihívója, az F1 legpatinásabb gárdája 2020-ban hogyan süllyedhetett a középmezőny szürkeségébe. Az F1 híres/hírhedt megmondóembere, Jacques Villeneuve egy kijózanító magyarázatot adott a helyzetre: a csapat nemzeti büszkesége az, ami a hanyatláshoz vezetett.

 ferrari-monza-20201



„A Ferrari lehetne a jelen Mercedese, ha nem enged el annyi tehetséges mérnököt” – fogalmazta meg elgondolkodtató elképzelését 1997 világbajnoka. „Elsősorban azért, mert nem olaszok voltak. Ők mind a másik oldalon végezték. Borzasztóan nehéz időszakon megy most keresztül a csapat, és sokba fog kerülni a visszatérés. Legalább két év rámehet. A legfontosabb most az, hogy bármi áron, de megszerezzék a lehető legjobb embereket. A probléma nem az, hogy nem nyernek, hanem az, hogy mekkora hátrányba kerültek technikailag” – idézte őt a PlanetF1.

Az utóbbi időben valóban távoztak értékes szakemberek a Ferraritól: Aldo Costa és James Allison is hosszú éveket dolgozott az istállónál, mielőtt a Mercedeshez igazolt. De Villeneuve szerint a címvédő gárda akkor is érinthetetlen lenne, ha a Ferrari nem engedi el a legértékesebb szakembereit.

„Amíg az F1 hibrid marad, addig a riválisoknak szinte lehetetlen lesz közel kerülni a Mercedeshez. Nemcsak az autójuk a legjobb, hanem Lewis Hamilton személyében náluk van a legjobb pilóta is. A [2022-es] változások ráadásul nem a motort, hanem a karosszériát és az aerodinamikát célozzák, így a Mercedes átmentheti az előnyét” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: