DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Todt: Rosszabb helyzetben volt a Ferrari az érkezésemkor

Sokak szerint hasonlóan mély gödörben vannak most a maranellóiak, mint a Schumacher-féle sikerkorszak előtt, az akkori csapatfőnök szerint azonban sok szempontból jobb most a helyzet.

Az elmúlt évek legpocsékabb idényét futja a Formula-1-ben a Ferrari: noha két dobogós helyezést szereztek már Charles Leclerc révén, valójában az erőviszonyok tekintetében csak a középmezőny végén foglal helyet a patinás istálló.

ferrari-mugello-f1



Persze nem egyedülálló a maranellóiak történetében a kínkeserves időszak: az előző aranykor, a Michael Schumacher sikerei által fémjelzett éra előtt is meglehetősen sokáig kellett böjtölniük a vörösöknek. Ezt az FIA jelenlegi elnöke, Jean Todt közvetlen közelről megtapasztalhatta, hiszen 1993-ban vette át a csapatfőnöki pozíciót a Ferrarinál. Szerinte azonban az akkori helyzet összehasonlíthatatlan a mostanival:

„Jól ismerem, mi a helyzet” – nyilatkozta Todt a RaceFans.net szaklap hasábjain. „Olvastam néhány riportot, amiben azt írják, hogy ugyanaz a helyzet, mint annak idején, pedig valójában teljesen más a szituáció, mint amivel én szembetaláltam magam 1993 júliusában. Hogy őszinte legyek, azt kívánom, bárcsak olyan lett volna a helyzet, mint most. Sokkal egyszerűbb lett volna az életem. Most egy nagyon erős és jól szervezett társaságról van szó. Talán a kirakós néhány eleme nincs azon a szinten, mint azt elvárnánk tőlük, és ahol – őszintén szólva – a Formula-1-nek szüksége lenne arra, hogy legyenek.”

Todt egyébként a kilencvenes évek elején a Peugeot sportautó-programját irányította, amikor megkeresték a Ferraritól. Annak idején az is benne volt a pakliban, hogy a Peugeot is csatlakozik az F1-hez, ám amikor ellentétesen döntöttek, a francia szakember átnyergelt az olaszokhoz, mivel elmondása szerint „nem tudott ellenállni” a hívásuknak.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: