DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az F1-be vágyik az IndyCar fiatal sztárja

A száguldó cirkusszal kapcsolatos álmát osztotta meg a nyilvánossággal az amerikai széria húszéves tehetsége, Colton Herta. Apja nyomdokaiba lépne, aki korábban már tesztelt F1-es autót.

Megfelelő ajánlattal átcsábítható lenne a Formula-1-be Colton Herta, az IndyCar feltörekvő sztárja. Az Andretti Autosportnál versenyző húszéves pilóta karrierje legjobb napjait éli az amerikai szériában – múlt hétvégén húzta be harmadik, domináns győzelmét -, ennek ellenére egy F1-es ajánlatnak még ő sem tudna ellenállni. 

 herta-porter-20201



 „Nagyszerű lenne kipróbálni magam a Formula-1-ben” – árulta el a Racer magazinnak a pilóta, aki tizenévesen maga is európai formulaautós szériákban, többek között a brit és a spanyol F3-ban edződött. „A három legnagyobb istállóra, vagy azok fiókcsapataira gondolok, és ha jól teljesítek, akkor megkapom az előléptetést. Például teljesítenék egy-két évet az Alfánál, aztán ha elég jó vagyok, akkor fellépnék a Ferrarihoz vagy a Red Bullhoz” – vázolta elképzeléseit.

Ritkán látunk példát arra, hogy F1-es csapatok más szériák kiforrott versenyzői közül választanak, és amikor így van, azok sem feltétlenül sikertörténetek. Néhány szezonnal ezelőtt az akkori Toro Rosso Brendon Hartley-val, a WEC kétszeres világbajnokával tett egy próbát, ám az új-zélandi a tehetsége ellenére nem tudta felvenni az F1 tempóját, így 25 verseny után kihullott a mezőnyből. De Corta számára jelenleg nem ez a legnagyobb probléma. 

„Nehéz, mert nincs elég pont a szuperlicenszemen. De ki tudja, ha a következő egy-két évben jól teljesítek a bajnokságban, akkor talán közelebb kerülök ahhoz, hogy felfigyeljenek rám a csapatok. Az szuper lenne, mert ez az a piac, ahol az F1 nem teljesít jól. A tévés statisztikákon látszik, hogy az F1 nem hoz annyi nézőt, mint gondolnánk. Egy amerikai pilóta nagyot lendíthetne ezen, ami jót tenne a Formula-1-nek. De teljes mértékben elégedett lennék azzal is, ha az egész karrieremet az IndyCarban, esetleg az IMSA-ban tölteném. Ha nem jön össze, az sem baj. Ugyanúgy élvezem az IndyCart, ahogy az F1-es paddockot élvezném.”

Colton édesapja, Bryan 2002-ben tesztelhette a Minardi akkori autóját, ám doningtoni próba után véget ért számára az F1-es kaland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: