DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Századok a Mercedes és a Red Bull között Mugellóban

Egy Mercedes, egy Red Bull és egy Ferrari alkotta a három leggyorsabbat a Toszkán Nagydíj első szabadedzésén. Új pályán debütált a száguldó cirkusz, az ismerkedést Valtteri Bottas kezdte a legjobban.

Kellemes nyári meleg fogadta a Formula-1 mezőnyét és 3000 szerencsés nézőt a Firenze környékén fekvő pályán, ahol a történelem során először rendeznek F1-es nagydíjat. A helyszín vonalvezetése a fiatalabb generációk számára teljesen új élményt jelent, ugyanis a sorozat utoljára a 2012-ben rendezett kollektív tesztet az 5245 méteres körön. Akkor Romain Grosjean 1:21,035-ös köre jelentette a mércét.

mugello2



Érezhetően tiszteletet parancsoló Mugello, amit a mezőny viselkedése is jól tükrözött. Az első 90 perces gyakorlást mindenki óvatosan kezdte, a tempós kanyarokat és az azokat övező sóderágyakat is kellő figyelemmel közelítették meg a versenyzők. Az ismerkedési fázis során a leggyorsabb kör 1:20,6-ról lépésről lépésre egészen 1:17,879-ig javult, ezt az időt Valtteri Bottas tűzte az időmérő falra. Őt Max Verstappen 5 századmásodperccel a második, Charles Leclerc 3 tizedmásodperccel a harmadik helyen követte. Egészen jól kezdett a mindkét autóval top 10-ben záró Alpha Tauri, és feltűnően lemaradt a 18-19. helyen végző Force India, de persze az első szabadedzés adja a legkevésbé tiszta képet az erőviszonyokról.

toszkana1

A gumikkal való bánásmód kiemelkedő szerepet kap ezen az elképesztően tempós, kanyargós vonalvezetésen, ahol minden valószínűség szerint tűző napsütés és 40 fok feletti aszfalthőmérséklet várható egész hétvégén. A versenyzőknek különösen a bal első Pirellikre kell majd figyelniük, ami a 70. Jublieumi Nagydíjon többek között a Mercedesnek okozott problémát. Az már most látszik, hogy a pálya szűkössége miatt a feltartások egész hétvégén problémát fognak jelenteni: már az első szabadedzésen több nézeteltérés alakult ki a versenyzők között, Romain Grosjean egyszer kis híján felöklelte Sergio Perezt. Műszaki hibát senki sem szenvedett el.

A Toszkán Nagydíj első szabadedzésének eredménye:

EhoLJq8XcAEXEhH

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: