DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Perez: Tegnap szóltak, hogy ennyi volt

Bár már két hónapja beszédtéma, hogy Sebastian Vettel a jövő évi ülésére pályázik, Sergio Perezt mégis váratlanul érte, hogy a Racing Point nem kívánja vele folytatni a közös munkát 2021-ben. Fő célja az F1-ben maradni, de nem mindenáron.

Persze a mexikói pilóta is tisztában volt a paddock legfőbb beszédtémájával a nyár folyamán, miszerint a Ferrarinál az ülését év végén elveszítő Vettel a Racing Point vezetőségénél puhatolózik a jövő évi folytatás kapcsán, és azt is pontosan tudta, hogy a csapattulajdonos fiával, Lance Stroll-lal szemben neki rosszabbak az esélyei a maradásra, de miután az elmúlt pár hétben elcsendesedtek a Vettellel kapcsolatos pletykák, Perez már-már biztosnak érezte a helyét, amire 2021-ig szóló szerződése egyébként fel is jogosította.

„Ezidáig olyan visszajelzéseket kaptam, hogy minden jónak tűnik és meg akarnak tartani” – nyilatkozta Perez a Toszkán Nagydíj csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen a Formula.hu is részt vett. „A háttérben közben zajlottak egyeztetések a szerződések kapcsán, ennek részleteit viszont nem szeretném felfedni, mert csak rám és a csapatra tartoznak. Mindenesetre átnéztünk pár dolgot a szerződésben.”

perez_2



A csapatnak, illetve jogelődjének, a Force Indiának hét év alatt összesen öt dobogót szerző 30 éves pilótában a vezetőség átláthatatlan kommunikációja miatt marad csak egy kis tüske.

„Végül csak tegnap közölték velem hivatalosan, hogy nem folytathatom” – utalt főnöke, Lawrence Stroll szerdai hívására, amely napon a nyilvánosság is értesült a nagy hírről. „Nem számítottam erre, de hát ez van. Nem mondanám, hogy csalódott vagyok, hiszen tudtam, hogy a csapat milyen tárgyalásokat folytat, és a jelek szerint ezek végül kicsit tovább tartottak, mint gondoltam. De azért a jövőm kapcsán egy kicsivel több átláthatóság segített volna, mert akkor elkezdhettem volna készülni egy B tervvel. De talán az sem változtatott volna semmin. Elég régóta itt vagyok már, hogy tudjam, az ilyen dolgok is részei ennek az őrült világnak, amit F1-nek hívnak.”

És hogy ezek után mik lehetnek a kilátásai Pereznek 2021-re? Sok ülés elkelt már a jövő évre, az pedig jelen pillanatban nem tűnik valószínűnek, hogy a Mercedes vagy a Red Bull számára képbe kerülne, így elsősorban a Haas és az Alfa Romeo merülhet fel számára opcióként. Viszont amint azt elmondta, nem akar mindenáron az F1-ben maradni.

„Jelenleg mindenre lehetőségként tekintek” – mondta, amikor az IndyCart és a Formula-E-t is felvetették számára. „A fő célom, hogy az F1-ben maradjak, mert úgy érzem, hogy még mindig fiatal és sikeréhes vagyok ahhoz, hogy itt folytassam. De ehhez szükség van a megfelelő háttérre is, egy olyan csomagra, amely motivál is arra, hogy minden egyes körben a maximumot nyújtsam. És ha maradok, akkor hosszú távú projektnek szeretnék a része lenni, amely 2022-be is átnyúlik, mert úgy érzem, hogy az új szabályok rengeteg új lehetőséget nyitnak majd. Persze ezt valószínűleg megelőzné számomra egy nehéz 2021-es év. Mindenesetre vannak elérhető lehetőségek, de nem számítok arra, hogy hamar lesz bejelentenivalóm. Ha pedig semmi vonzót nem találok az F1-ben, akkor elgondolkodok más sorozatokon, más tevékenységeken is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: