DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Kubica nem érti az unalmas futamok miatt fanyalgókat

Az F1-ből tavaly év végén távozott lengyel szerint mindig is voltak kevésbé izgalmas versenyek – ráadásul úgy érzi, a középmezőny mindig tartogat érdekességeket, ha az első helyért zajló harc nem is.

Lewis Hamilton Spanyol és Belga Nagydíjakon aratott domináns sikere után újra rengeteg kritika zúdult a Formula-1-re a kiszámítható és nem túl fordulatos versenyek miatt, és bár az Olasz GP üde színfolt volt az idei szezonban, a biztonsági autós fázisig a monzai verseny is egyhangúan csordogált előre. Az F1-ből tavaly év végén kiszálló, jelenleg az Alfa Romeo tesztpilótájaként ténykedő Robert Kubica ugyanakkor nem érti a fanyalgókat:

f1-start-belgagp-dppi



„Őszintén szólva, nem értem a kritikákat” – nyilatkozta a lengyel a Motorsport.com szakoldalnak. „A Formula-1-ben mindig is voltak olyan időszakok, amikor voltak unalmasabb versenyek. Szerintem a legfontosabb, hogy néhány pilóta azt mondta az előző futamokra, hogy unalmasak voltak, de ők csak a saját szempontjukból láthatták azt. Spában például véleményem szerint remek versenyzést láthattunk a középmezőnyben Gasly, Perez és a többiek között, és volt néhány eltérő stratégia is. Igen, az élboly unalmas volt, vagy inkább mondjuk úgy, hogy magányos versenyt futottak. Normális, hogy a versenyzők szeretnének egymás ellen harcolni, a rajongók pedig jobb futamokat akarnak látni, de meg kell értenünk, hogyan működik a Formula-1 és hogyan ezek az autók.”

Kubica rámutatott, hogy a jelenlegi autókkal eleve nehezebb előzni (ezt igyekszik orvosolni a 2022-es nagy szabályváltoztatási csomag): „Ez sem új téma. Emlékszem, az első évemben, 15 éve is beszéltek erről. Természetesen sok függ a csapatok közötti különbségtől. Ha azok kisebbek, jobb esély van jobb versenyekre és több izgalomra. De ha csak az előzések száma alapján ítéljük meg a versenyeket, az teljesen más sztori. Előfordul, hogy előzés nélkül is szoros és feszült lehet egy verseny, főleg, ha megértjük a mögötte húzódó stratégiákat. Úgy vélem, meg kell értetnünk az emberekkel, mi is zajlik, mert úgy lehet izgalomba hozni őket.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: