DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Így készül 13 ezer néző fogadására Imola

Egyre több őszi nagydíj tervez közönséggel. Emilia-Romagnában minden lelátót ki akarnak használni: három kihagyott székkel és külön parkolókkal fogják védeni a rajongók egészségét – ha megkapják a hatóságok engedélyét.

Lassan visszaengedik a nézőket a Formula-1-es nagydíjakra. A monzai Olasz Nagydíjra 250 egészségügyi dolgozót hívtak meg, a hétvégi Toszkán Nagydíjra Mugellóban pedig már jegyeket adtak el: egészen pontosan 2880 nézőt fogadnak minden nap. A harmadik olaszországi versenyhelyszínen, Imolában még nagyobb nézőközönséget terveznek fogadni november legelején.

A Motorsport.com arról ír, hogy a rövidített, kétnapos programmal zajló Emilia-Romagna-i Nagydíjra 13 000 jegyet adnának el (egy részüket helyieknek fenntartva), plusz 1300 vendég meghívását tervezik, akik a paddock területén kapnak helyet. Ez egyelőre a szervezők elképzelése: a helyi hatóságok jóváhagyására szükség van.

„Rendhagyó és legendás esemény lesz azok számára, akik szeretik az F1-et” – mondta a Motorsport.com-nak a pálya vezetője, Uberto Selvatico Estense. „Minden lelátót használni fogunk, és három üres széket tervezünk hagyni a távolságtartás érdekében. Mivel a nézők a lelátókon nyílt téren lesznek, ez a megoldás teljesen biztonságos mindenki számára. Egyenként 1000 fős blokkokon dolgozunk, mindegyik blokknak lesz saját parkolója. Így mindent irányítás alatt tudunk tartani egészségügyi szempontból.”



Egy kényes kérdés a jegyáraké. Imola nem tervez arra az útra lépni, mint a Török Nagydíj, amelynek merész terve 100 ezer nézőről szól napi mindössze 1200 forintnak megfelelő jegyárral: „Monza múltbéli árazásához hasonló stratégiában gondolkodunk. A helyiek számára szeretnénk székeket fenntartani, hogy ők is biztosan láthassák a futamot. Nyilván szeretnénk tartani egy színvonalat a show számára, ezért a jegyek nem lesznek olcsók, de szerintem ez érthető” – mondta Selvatico Estense. Még egy érdekességet hozzátett: normál esetben a jegybevétel a promóterhez folyik be, de a különleges helyzetben az eladások összegét megosztják a Formula-1-gyel.

Az imolai versenyhétvégén nem szerepel a programban sem a Formula-2, sem a Formula-3 versenye. Egyelőre képlékeny, hogy lesz-e kísérőkategória: ha a hatóságok végül nem engedélyezik a nézőket, a Formula-1 egyedül szerepel a hétvégén, ha megérkezik az engedély, akkor betétfutamokat szerveznek október 31. – november 1. hétvégéjére. Az egyik lehetőség a Formula Renault Eurocup, melynek magyar résztvevője is van Tóth László személyében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: