DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Dicséri a Williams a szárnyaló Nissanyt

Komoly meglepetést okozott Roy Nissany, a Williams magyar kötődésű izraeli tesztpilótája az Olasz Nagydíj első szabadedzésén, ahol csupán egyetlen ezreddel maradt le arról, hogy a csapat pilótatriójának legjobbja legyen. Sőt, még Sebastian Vettel elé is sikerült befurakodnia!

Nissany – aki hazánkban kezdte a versenyzést és útját menedzserként az MNASZ elnöke, Oláh Gyárfás egyengeti – Barcelona után másodszor kapott lehetőséget a Williamstől. A különítmény akadémiáján pallérozódó, az F2-ben versenyzőként is szereplő izraeli pilótát már az első, barcelonai bevetés után is dicsérte a mérnöki gárda, ám akkor bírálatok garmadája zúdult az alakulatra, mondván, jobban jártak volna, ha nem veszik el a pályán tölthető időt George Russelltől.

A tesztpilóta ezúttal is Russell autóját kapta meg, eredménye pedig csattanós válasz volt a fanyalgóknak, ugyanis 25 kör után neve az eredménylista 18. helyén díszelgett. Az 1:22,826-os köridőnél Sebastian Vettel és a másik FW43-ast hajtó Nicholas Latifi sem tudott jobbat: a küszködős ferraris 0,162 másodperccel, míg a kanadai csapattárs 0,294 másodperccel bizonyult lassabbnak.

Roy02



„Egy újabb remek szabadedzésen vagyok túl, amely során minden alkatrészt kipróbáltunk, amit akartunk" – nyilatkozta Nissany. „Nagyon elégedett vagyok a saját teljesítményemmel, és ezzel így van a csapat is. Úgy érzem, hogy sokat fejlődtem az első, barcelonai szereplésem óta. Akkor is jól alakult, ma viszont még jobban, így boldog és elégedett vagyok, ráadásul érzelmes volt ma ezen a legendás pályán autózni először egy F1-es versenygéppel. Mint mindig, ezúttal is igyekeztem kikapcsolni az érzelmeket, inkább robotmódba váltottam és a teljesítményemre összpontosítottam.”

Russell délután visszakapta az autót, ám a második gyakorláson futott legjobbja egy tizedmásodperccel lassabb volt Nissany délelőtti idejénél, amelyet egyébként Latifi is csupán egyetlen ezreddel tudott felülmúlni. A nap végén Dave Robson, a grove-i különítmény járműteljesítményért felelős főmérnöke is komoly dicséretben részesítette a tesztpilótát.

Roy01
„Roy vette át George helyét és ismét meggyőző tempót autózott, a visszajelzései is nagyon jók voltak. Remek munkát végzett ezen a komoly kihívást jelentő pályán, s akárcsak Spanyolországban, a mérnöki munkához való hozzájárulása ezúttal is kimagaslóan jó volt” – méltatta a szakember a magyar kötődésű tesztpilótát.

Nissanyra a hétvége hátralevő részében F2-es feladatok várnak a Tridentnél, de a tervek szerint a szezon  hátralevő részében még legalább egy alkalommal láthatjuk pénteki nyitóedzésen a Williamsnél.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: