DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Új ausztrál pálya rendezne futamot, ha Melbourne-t elviszi a vírus

Bár még messze van a 2021-es F1-es szezonkezdet, a Melbourne-re tervezett szezonnyitó kapcsán máris felmerültek aggályok a városban gyorsuló vírusterjedés okán. A rivális The Bend már lesben áll.

Victoria állam fővárosa az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány egyik melegágyává vált, amire kijárási tilalommal reagált a tartomány vezetősége. Persze éppen elég régóta ismeri már a világ a járványt ahhoz, hogy tudjuk, fél év alatt még rengeteget változhat a helyzet és elmozdulhatnak a gócpontok, ám a jövő évi, normál menetrendűnek tervezett F1-es naptár felvázolásánál felmerült annak lehetősége, hogy Ausztrália nem lesz képes megrendezni a szezonnyitót.

Erre a hírre reagált a szomszédos Dél-Ausztrália vezetője, a sport figyelmébe ajánlva a mindössze két éve megépített The Bend Motorsport Parkot, egy Adelaide közelében fekvő új versenypályát, amely elmondása szerint szükség esetén kész lenne beugrani Melbourne helyére és megrendezni a Formula-1-es futamot.

thebend



„Úgy gondolom, jó helyzetben vagyunk arra az esetre, ha a melbourne-i nagydíj nem történik meg. Nyomulni nem fogunk, de ha felmerülne az igény, Dél-Ausztrália készen áll egy fantasztikus pályával” – mondta az abc.net.au portálnak a tartomány kormányzója, Steven Marshall. „Minden lehetőséget megvizsgálunk arra, hogyan hozhatnánk új eseményeket a régióba, de persze üzleti szempontból is életképesnek kell lennie. Nem állnak nálunk halomban a pénzkötegek, de a minőségi események általi gazdaságélénkítés az, amire Dél-Ausztrália most koncentrál.”

A röviden csak The Bend névvel illetett pálya eddig a nevesebb sorozatok közül az ázsiai Le Mans Seriest és az ausztrál Supercarst látta vendégül, fontos azonban megjegyezni, hogy egyelőre csak Grade 2 besorolással rendelkezik az FIA-nál, egy F1-es nagydíj rendezéséhez pedig elengedhetetlen a legmagasabb, Grade 1 rang megszerzése. A pálya ügyvezető igazgatója, Sam Shahin szerint azonban néhány kisebb módosítással teljesíthetik az ehhez szükséges követelményeket, és fogadhatnák a nagyobb sebességű autókat is.

A komoly autósportos hagyományokkal rendelkező Ausztráliában eddig két pályának adatott meg, hogy Formula-1-es nagydíjat rendezzen: 1985 és 1995 között Adelaide, 1996 és 2019 között Melbourne volt a sport otthona, 35 kiírás után azonban idén először elmaradt az Ausztrál Nagydíj, miután márciusban a szezonnyitóra megérkező mezőny a vírus világszintű terjedésének forgatagában az utolsó pillanatban inkább összecsomagolt és hazautazott.

A The Bend Motorsport Parkban több nyomvonal kialakítása is lehetséges, de a két fő vonalvezetésnek 4,950 kilométeres nemzetközi pálya, valamint a jóval kanyargósabb, 7,770 kilométeres GT-pálya számít.

 The-Bend-International18.18a3e3aa880c2eb52c1cc4e8a4aac1a9+

A nemzetközi pálya (kép: racingcircuits.info)

The-Bend-GT-18.18a3e3aa880c2eb52c1cc4e8a4aac1a9

A GT-pálya (kép: racingcircuits.info)
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: