DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Jön Isztambul, teljes a 2020-as F1-es naptár!

A Formula-1 bejelentette az idei, kirakósként a szezon közben összeálló versenynaptárának utolsó darabját, benne még egy visszatérő pályával és egy újabb duplázóval.

2011



Bár az F1 által kiadott közlemény látványosan kerüli a "teljes" és a "végleges" szavakat, a Liberty Media korábbi hónapokban adott kommunikációja alapján egyértelmű, hogy december közepi, Yas Marina-i szezonzáróval terveztek a 2020-as naptár helyszíneinek újratárgyalásakor, a mostanra ismertté vált menetrend pedig pontosan így fejeződik, s nehéz elképzelni, hogy december 13-át követően további nagydíjakat rendeznének. Már csak azért is, mert a most bejelentett négy további futammal elérte a naptár állomásainak száma a 17-et, ami beleesik a sport által még tavasszal kitűzött 15-18 futamos célintervallumba.

Az augusztus 25-i naptárfrissítés értelmében a korábban már kihirdetett Emilia Romagna-i Nagydíjat a Török Nagydíj követi a 2011-es kiszállásáig hét F1-es versenynek otthont adó isztambuli pályán, majd két héttel később jön a szezon egyetlen kontinensugrása, ugyanis a mezőny átrepül az Arab-félszigetre a szezon zárásaként. Először Bahrein jön, ahol a korábbi terveknek megfelelően - a Red Bull Ring és Silverstone után harmadikként - két versenyt is rendeznek egymást követő hétvégéken, majd pedig a hagyományoknak megfelelően Abu Dhabiban jön a zárás. Azt viszont egyelőre nem erősítették meg, hogy Bahreinben - ahol a második futam a Szahíri Nagydíj nevet kapja - két különböző vonalvezetés lesz-e használatban, előkerül-e az extragyors "külső" nyomvonal.

istanbul 

Az isztambuli pálya legemlékezetesebb F1-es pillanata: Sebastian Vettel és Mark Webber ütközése az élen 2010-ben

Bár az idei szezonra még tavaly megalkotott eredeti naptár egy új (Hanoi) és egy visszatérő (Zandvoort) pályát tartalmazott, a koronavírus-módosított menetrend ehhez képest noha öt futammal rövidebb, ám mégis jóval színesebb lett, hiszen két az F1-ben korábban még soha nem szereplő (Mugello és Portimao) pálya mellett három visszatérőt (Imola, Nürburgring, Isztambul) tartalmaz.

 

 A 2020-as Formula-1-es versenynaptár:

 

   
Verseny Pálya
Július 5. Osztrák Nagydíj Red Bull Ring
Július 12. Stájer Nagydíj Red Bull Ring
Július 19. Magyar Nagydíj Mogyoród
Augusztus 2. Brit Nagydíj Silverstone
Augusztus 9. 70. Évfordulós Nagydíj Silverstone
Augusztus 16. Spanyol Nagydíj Barcelona
Augusztus 30. Belga Nagydíj Spa-Francorchamps
Szeptember 6. Olasz Nagydíj Monza
Szeptember 13. Toszkán Nagydíj Mugello
Szeptember 27. Orosz Nagydíj Szocsi
Október 11. Eifel Nagydíj Nürburgring
Október 25. Portugál Nagydíj Portimao
November 1. Emilia-Romagna-i Nagydíj Imola
November 15. Török Nagydíj Isztambul
November 29. Bahreini Nagydíj Szahír
December 6. Szahíri Nagydíj Szahír
December 13. Abu Dhabi Nagydíj Yas Marina

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: