DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Brawn megvédte az F1 nagy port kavaró listáját

Hogy Ayrton Sennát látják a leggyorsabbnak, az még rendben is lenne, de a lista többi részével azért lehet vitatkozni, ahogy sokan meg is tették. Ross Brawn azonban elmagyarázta a dolgot.

Elég nagy megbotránkozást váltott ki nemrég, amikor a Formula-1 közzétette, hogy szerinte ki a sorozat leggyorsabb versenyzője 1983 óta - illetve maga a leggyorsabb versenyző (Ayrton Senna) még nem, viszont a top20-as listán azért voltak olyan érdekességek, amelyek sokaknál szemöldökemelkedést idéztek elő. Ilyen volt például az, hogy Jarno Trulli és Heikki Kovalainen bekerült egy ilyen lista legjobb tíz pilótája közé, a bő két szezont lehúzó Charles Leclerc megelőzte Sebastian Vettelt, Alain Prost pedig csak a huszadik helyen fért be, miközben Lando Norrist a tizenötödik helyen találjuk.

Ross Brawn, a Formula-1 motorsport-igazgatója viszont megvédte a listát. "Szerintem ha az emberek megértik a metódust, akkor megértik a listát is. Megnézzük, hogy két csapattárs közül az adott napon ki volt a gyorsabb és azt is, hogy mennyi volt köztük a különbség. Ez az egyre több adattal egyre inkább kiépül, majd egyikük csapatot vált. Ilyenkor XY gyorsabb, mint YZ, majd YZ elmegy egy másik csapathoz, ahol gyorsabb lesz ZZS-nél, szóval mondhatjuk, hogy ZZS-nél XY is gyorsabb, mert XY gyorsabb volt YZ-nél" - idézi Brawnt a SpeedCafe.

brawn



"Aztán ahogy jönnek az adatok, szépen kialakul, hogy ki a gyors és ki az, aki stabilan, folyamatosan legyőzi a csapattársát. Itt azt akartuk meghatározni, hogy ki a leggyorsabb és itt egy körről van szó, szóval ez nem a versenyeredményeket veszi figyelembe, csak az egykörös tempót. Az Amazon Web Solutions és a mi embereink, különösen Rob Smedley és csapata azt próbálták meg megválaszolni, ami mindig felmerül: ki a leggyorsabb pilóta? Ahogy látjuk, vannek benne meglepetések, de ha belemélyedünk, sok benne a logika."

"Ismerek például valakit, aki Jarno Trullival dolgozott és ő azt mondta, hogy ha öt körből állt volna egy futam, akkor Trulli mindegyiket megnyerte volna, mert rövid időszakokra fenomenális volt a tempója, de nem volt meg benne az, hogy ezt egy egész hosszú versenyen át fenntartsa" - tette hozzá.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: