DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton: Segítsünk a Pirellinek jobb gumit csinálni, ha tud

Lewis Hamilton emlékeztet, a Formula-1-es mezőny tagjai továbbra sincsenek megelégedve a gumigyártó termékeivel, és tartósabb, biztonságosabb, versenyképesebb abroncsokat kérnek a Pirellitől.

Évek óta panaszkodnak a pilóták a gumik tulajdonságaira, amelyek általában körültekintő bánásmódot igényelnek, és gyorsan veszítenek a teljesítményükből a futamok során túlerőltetés vagy hosszabb ideig elhúzódó csaták során. A gumigyártó igyekszik minden évre változtatni valamit a keverékeken vagy a konstrukciókon, de eközben többféle igénynek kellene megfelelnie – 2011-es visszatérésüktől fogva ezidáig viszont többnyire azt a filozófiát követték, hogy a gumikezelés is fontos versenyzői kvalitás maradjon, a gyors elhasználódással a taktikákat próbálva színesíteni.

hamilton_1



Az olasz cég 2020-ra is új konstrukciókkal készült az F1 részvényeseinek javaslatai alapján, azok használatát viszont végül visszautasították a csapatok. 

„Nagy nyomást kell helyeznünk a Pirellire a továbbiakban, mert sajnos nem végeztek jó munkát a tavalyi év végén a 2020-as gumik kifejlesztésével, ezért a 2019-eseket kell használnunk idén is. Korábban pedig a versenyzőket nem is vonták be az ezzel kapcsolatos diskurzusba” – mondta az Autosportnak Hamilton, aki tavaly személyesen is megjelent egy ilyen találkozón, hogy megossza a pilóták álláspontját.

„Szeretnénk segíteni nekik, hogy megfelelően fogalmazzák meg a célokat, mert már hosszú ideje nem így történik. A jövő évre valószínűleg nem is lesz erre lehetőség, de 2022-re mindenképpen jobb gumikra lesz szükségünk, amelyek nagyobb tapadást, jobb biztonságot nyújtanak, és lehetővé teszik, hogy az autók közelebb férkőzhessenek egymáshoz, így a rajongók számára is jobb versenyeket szolgáltatva.”

„Jelenleg nagyon komoly gumimenedzselést kell végeznünk a versenyeken, és nem hiszem, hogy a rajongók erre kíváncsiak. És a versenyzők sem azt szeretik, hogy a nem elég jó gumik miatt az előttük állótól több másodperccel lemaradva a gumikat kell óvniuk. Ezért szeretnénk segíteni a Pirellinek abban, hogy jobb gumit gyártsanak, ha tudnak. És ez itt a kérdés.”

Mivel a csapatok nem építhetnek új autót 2021-re a járvány következményei miatt, és az új szabályokat 2022-re tolták a Pirelli 18 colos abroncsainak érkezésével együtt, a jövő évre a gumicég sem kap nagy mozgásteret a módosításra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: