DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Bottas 3 kilót fogyott a fekete overall miatt

A Mercedes finn pilótája szerint a csapat idei tűzálló overalljai érezhetően több hőt tartanak magukban, ami a Spanyol Nagydíjon negatívan hatott a teljesítményére.

A múlt hétvégi barcelonai F1-es viadal egyik emlékezetes rádiózását Valtteri Bottas produkálta, aki a futam közepén azt jelentette mérnökének, "ezek a fekete overallok k*rva melegek". A Mercedes idén feketére festett autóval és ahhoz passzoló tűzálló overallokkal veszi ki részét a rasszizmus elleni küzdelemben, ami a spanyolországi nyárban határozottan visszavetette a csapat finn pilótájának teljesítményét.

 bottas-portre-20201



"Óriási forróság volt az autóban" - nyilatkozta Valtteri Bottas a leintést követően. "Nyilvánvalóan meg kellett változtatnunk az overallok színét, és köztudott, hogy a fekete - különösen nyílt napfénynek kitéve - több hőt vesz fel. A fekete és a fehér közötti eltéréseket nem tudom számszerűsíteni, de idén nagyon meleg van az autóban. Ráadásul megváltozott az overallok homolgizációja is, így az alsóneműhöz hasonlóan vastagabbak lettek."

A csapat csak az idei szezonra hagyta el a fehér színű tűzálló overallok használatát, amiket Bottas vélhetően már a következő versenyhétvégére visszahozna. "Hőmérséklet szempontjából a fehér sokkal jobb lenne. A mai versenyen például három kilogrammot fogytam, ami nagyon sok. Ez a szint már hatással van a teljesítményre. A többi versenyzőt ismerve tudom, hogy én vagyok az egyik, ha nem a legfittebb, szóval elviselem, de mindig vannak dolgok, amiken javíthatunk, és ez nem egy kényelmes helyzet" - idézte őt a Motorsport.

A szezon kezdetén felmerült a kérdés, vajon a sötét csapatszín nem befolyásolja-e negatívan az autó hűtését. Ezzel kapcsolatban akkor Toto Wolff úgy nyilatkozott, "a marketing és az állásfoglalás fontos, de az nem lenne jó, ha a teljesítmény romlást mutatna". Mint az első versenyhétvégén kiderült, az új szín elhanyagolható mértékben melegíti fel az autót, ám arról nem esett szó, mi a helyzet a pilótákkal.

Bottas a vasárnapi futamon a harmadik helyen zárt, így 43 pontra nőtt a hátránya az élen álló Lewis Hamiltonhoz képest.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: