DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„A Racing Point 60%-os modellt is kapott”

Egy korábbi F1-es csapatfőnök szerint nem lehet egy komplett autót lemásolni fotók alapján, konkrét alkatrészeket, adatokat és egy 60%-os szélcsatorna-modellt is kaptak hozzá.

A korábbi csapatfőnök, Colin Kolles érdekes dolgokat mondott el a Sport1-nek adott interjújában - a német tv-csatorna kérdésére azt állította, hogy ő tudja, hogy a Racing Point nemcsak hogy megkapott bizonyos alkatrészeket a Mercedestől, de konkrét terveket, sőt, egy hatvan százalékos modellt is, amely alapján megtervezte a saját autóját. Mint ismert, a Racing Point szerint ők fényképek alapján másoltak és mindezt az FIA érdeklődésére egyszer már bizonyították is, a Renault azonban megóvta a fékhűtő rendszereket és ki is szabtak a csapatra egy enyhe büntetést.

stroll



"Fotó alapján nem lehet lemásolni egy autót. Itt nem csak a fékhűtő berendezésekről van szó, hanem az autó egész koncepciójáról. Ezt nem csak úgy másolták a fényképekről" - mondta Kolles, majd rátért a lényegre. "Nekem azt mondták, hogy nem csak alkatrészeket kaptak meg a Mercedestől, hanem bizonyos adatokat is, illetve egy 60%-os szélcsatorna-modellt is. Az alkatrészeket aztán beszkennelték és CAD-adatokat csináltak belőlük, különben a koncepció sosem működött volna."

Azt azért tudni kell, hogy Kollesnak korábban volt egy komolyabb nézeteltérése Toto Wolff-fal és mostanában is kritizálta a Mercedes csapatfőnökét amiatt, hogy daimleres tisztségviselőként folyamatosan Lawrence Stroll hajóján van - mint ismert, Wolff tagadja, hogy bármilyen köze lenne Stroll csapatához, a Racing Pointhoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: