DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton beunalmaskodta a győzelmet Barcelonában

Lewis Hamiltonra sem a pályán, sem az égből nem leselkedett veszély a Spanyol Nagydíjon. Max Verstappen Mercedesek elleni hadjárata 50%-os sikerrel végződött, hiszen egyiküket elkapta, így másodikként zárt Valtteri Bottas előtt.

A rajtnál a két Mercedes várta a legelőkelőbb helyekről a piros lámpák kialvását, Lewis Hamiltonnak pedig nem is okozott gondot, hogy megőrizze az első helyet az 1-es kanyarba fordulva. Bottasnak annál inkább meggyűlt a baja a mögötte leselkedőkkel, hiszen Verstappen legyorsulta őt a második helyért, és még Lance Stroll is bebújt mellé a belső íven. A finnek hamar sikerült túljutnia a Racing Pointon, de két fő riválisához képest már lépéshátrányban volt.

start



A versenyen a fő stratégiai irányvonalat a két bokszkiállás jelentette, csak néhányan kísérelték meg teljesíteni a távolt egy kerékcserével. Az élen álló hármas is a biztonságosabb opciót választotta, és bár Hamilton első cseréje kifejezetten lassúra sikerült egy beragadt kerék miatt, Verstappennél pedig előbb 1,9, majd 2,0 másodpercet mértek, a pozíciókon, esetleges csaták kialakulásán ez semmit sem változtatott. Bottas a harmadik etapjára lágy keverékeket kapott, de azokon sem tudott közeledni a közepeseken haladó Verstappenhez, míg Hamilton messze elhúzott, és a dobogósokon kívül mindenki mást lekörözött. A brit így eseménytelen körítéssel szerezte meg 88. F1-es győzelmét, e tekintetben tehát már csak háromra van Michael Schumacher rekordjától, míg az idei ponttabellán 37 egységre növelte előnyét Verstappennel szemben.

Ironikus módon a legelőkelőbb helyen haladó lekörözött, Sergio Perez kapott öt másodperces időbüntetést, amiért nem húzódott félre időben Hamilton érkezésekor. Perez csapattársával ellentétben egy bokszkiállással versenyzett, ám az időhozzáadás miatt végül elveszített egy pozíciót Stroll-lal szemben, így ötödik lett.

Az alsó pontszerző helyeken többnyire közel haladt egymáshoz a McLarenekből, a Ferrarikból, az Alpha Taurikból, a Renault-kból és Alexander Albonból álló boly, de előzést leginkább csak a gumik állapotának különbsége eredményezett. A hatodik Sainz, a hetedik az egy kiállással operáló Vettel lett, mögötte Albon, Gasly és Norris szerzett még pontot.

A futam egyetlen kiesője Charles Leclerc lett, aki furcsa műszaki hibával szembesült az utolsó szektor sikánjában, elmondása szerint ugyanis minden előzetes bejelentés nélkül lekapcsolt alatta a Ferrari-motor. Bár a monacói egy idő után újraindította azt, de ekkor a biztonsági övével kapcsolatos problémát jelzett a csapat felé, majd hamarosan a bokszba hajtva feladta a versenyt.

Bár a radar szerint esőfelhők közeledtek a pálya felé, és a csapatok az utolsó 15 körre érkező esőre figyelmeztették versenyzőiket, a csapadékból végül semmi nem lett, tovább kell várni az 1996 óta első esős barcelonai futamra.

A Spanyol Nagydíj 36. körében Kimi Raikkönen megdöntötte a legnagyobb teljesített Formula-1-es versenytáv rekordját, amit addig a pontig Fernando Alonso tartott 83882 kilométerrel. A finn a 14. helyen ért célba az Alfa Romeóval, továbbra is pont nélkül áll idén.

Folytatás két hét múlva Spa-Francorshamps-ban, hiszen jön a közkedvelt és általában eseménydús Belga Nagydíj!

 

A Spanyol Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő/Hátrány Kör
1 Lewis Hamilton Mercedes   66
2 Max Verstappen Red Bull/Honda 24.177 66
3 Valtteri Bottas Mercedes 44.752 66
4 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 1 kör 65
5 Sergio Pérez Racing Point/Mercedes 1 kör 65
6 Carlos Sainz McLaren/Renault 1 kör 65
7 Sebastian Vettel Ferrari 1 kör 65
8 Alexander Albon Red Bull/Honda 1 kör 65
9 Pierre Gasly AlphaTauri/Honda 1 kör 65
10 Lando Norris McLaren/Renault 1 kör 65
11 Daniel Ricciardo Renault 1 kör 65
12 Daniil Kvyat AlphaTauri/Honda 1 kör 65
13 Esteban Ocon Renault 1 kör 65
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo/Ferrari 1 kör 65
15 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 kör 65
16 A.Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 1 kör 65
17 George Russell Williams/Mercedes 1 kör 65
18 Nicholas Latifi Williams/Mercedes 2 kör 64
19 Romain Grosjean Haas/Ferrari 2 kör 64
- Charles Leclerc Ferrari kiesett 38
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: