DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton-Bottas 1-1, a többiek messze

A délelőtti Bottas-siker után a második szabadedzés már Lewis Hamilton elsőségét hozta Barcelonában, a mezőny többi része pedig ezúttal is jelentős lemaradásban volt - nagyot ment Grosjean, Ricciardo és Leclerc is.

A Spanyol Nagydíj első szabadedzése nyomasztó Mercedes-fölényt (Valtteri Bottas sikerével) és a várakozásokhoz képest jobb Ferrari-szereplést hozott, ezek után vette kezdetét a délutáni második gyakorlás. Bő tíz perc telt el, mire elkezdtek aktívabb munkát végezni a csapatok és az első próbálkozások után úgy tűnt, hogy nem sok minden változott: Lewis Hamilton egy másodpercet vert mindenki másra, ezúttal Bottasra is, mert a finn nem tudta hiba nélkül összerakni a körét. Végül utolsóként Max Verstappen volt, aki megközelítette a világbajnokot fél másodpercre, ez elég nagy szónak számított…

Másodikra aztán Bottas megrázta magát és nyolc tizedet pakolt oda csapattársának, amely után a mérnöke két hűtő kört is kért tőle, valószínűleg kiaknázott mindent, ami ebben az autóban volt – majd megérkezett Hamilton válasza, aki már bement 1:17 alá és két tizeddel ismét visszavette a vezetést. A Mercedesek mögött viszont folyamatosan változott a kép, hol Romain Grosjean jött fel a harmadik helyre, hol Charles Leclerc futott egy nagy kört, hol Daniel Ricciardo állt a „bronzérmes” pozícióban, majd az időmérős szimulációk végén Max Verstappen foglalta el már-már kibérelt helyét a bajnok istálló mögött.

A középmezőnyben elég nagy volt a kavarodás, csapaton belül is nagy különbségeket láthattunk – nagyon nagyot ment Ricciardo, de a nap leginkább érthetetlen teljesítményét kétségkívül Romain Grosjean hozta, aki valahogyan az ötödik helyre hozta be azt a Haast, amelynek párjával Kevin Magnussen a 16. pozíciót szerezte meg. A Ferrarinál Leclerc két és fél tizedet adott Vettelnek, a Racing Pointok szinte egált mentek, a McLarennél pedig most a hazai pályán versenyző Carlos Sainz volt gyorsabb három tizedmásodperccel. Alex Albon ezúttal is nagyon szenvedett és Pierre Gasly is ismét legyőzte Danyiil Kvjatot, a mezőny végén viszont nem volt különösebb meglepetés, az Alfa Romeók és a Williamsek zárták a sort. Ami biztos: a Mercedesek brutálisan elvertek mindenkit pontosan ugyanúgy, ahogy azt idén már megszokhattuk.

A versenyszimulációs köröket megnézve ott is kilógott felfelé a Mercedes, annyi, hogy Verstappen nem volt messze Hamiltonéktól, a többiek viszont jelentős lemaradásban voltak – Verstappen ugyanakkor sokáig tudott jó tempót menni a lágy keveréken is, ami a Red Bull számára ismét biztató lehet vasárnapra nézve.

Grosjean viszont nem lehet maradéktalanul elégedett az óriási körével, mert az edzés végén elkezdett alatta rángatni az autó, elveszett az erő a Haasból és alig tudott visszakecmeregni a bokszig.

A második szabadedzés végeredménye:



eredmény_1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: