DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Milyen titkos recepttel győzte le Bottas Hamiltont?

Nem tudni, hogy sikerül-e élnie a lehetőséggel, mindenesetre Valtteri Bottas fogást talált Lewis Hamiltonon a 70. Évfordulós Nagydíj időmérő edzésén. Silverstone-ban és világszerte sokakat foglalkoztatott, hogyan csinálta, ám a finn csak bazsalygott és természetesen nem árulta el a receptet.

Bottas legutóbb az ausztriai évadnyitón tudott felülkerekedni Hamiltonon, akkor pedig – akárcsak 2019-ben – nemcsak az időmérőn, hanem a futamon is jobbnak bizonyult. Akkor úgy tűnt, hogy ezúttal lehet keresnivalója a hatszoros világbajnok ellen, aki viszont azóta minden lehetséges módon demonstrálta, hogy Bottas hiába fektetett elképesztő energiákat a szezonra való felkészülésbe, fel kell kötnie az alsóneműt, ha valóban partiban akar lenni a bajnoki titulusért.

A brit három rajtelsőséget váltott három győzelemre, míg a finn láthatóan tanácstalannak mutatkozott, az egy héttel ezelőtti Brit Nagydíj hajrájának defekthulláma pedig arról is tett, hogy a ponthátránya 30 pontra duzzadjon. Azt kijelenteni most sem lehet, hogy az északi érdemben tudja majd veszélyeztetni a hetedik vb-re hajtó márkatárs hadjáratát, ám tény: míg egy hete Silverstone-ban simán elbukott az időmérőn, ezúttal sikerült megcsípnie a rajtelsőséget. A kvalifikációt követő online sajtóértekezleteken – amelyeknek a formula.hu is rendszeres résztvevője – a legtöbben arra keresték a választ: hogyan sikerült odapörkölnie a címvédőnek? Bottas egy huncut nevetés kíséretében adott „nesze semmi, fogd meg jól” választ a kérdésre.


„Természetesen nem mehetek bele a beállításokkal kapcsolatos részletekben, de annyit elárulhatok, hogy javítottunk az autó beállításain, amely így már jobb számomra” – fogalmazott az előző két idényt ezüstérmesként záró pilóta pályafutása 13. kvalifikációs elsőségét követően. „Az elmúlt hétvégén volt némi hátrányom az időmérőn, amiatt, amilyen irányba haladtunk a hétvége folyamán. Nem gondolom, hogy rossz volt az autóm, de remélem, hogy most már tényleg optimális. A versenyek között mindig kielemzünk mindent, a kvalifikáción és a versenyen nyújtott vezetésemet is és igyekszem jobb lenni. Ma legalább néhány dolgot jobban csináltam, mint az előző hétvégén. Őszintén szólva ez egy állandó folyamat. A beállításokkal kapcsolatos részletekbe tényleg nem mehetek bele, de ma sokkal jobban éreztem magam az időmérőn, mint egy hete.”



Bottas egy fokkal jobb helyzetben van abban a tekintetben is, hogy immáron érvényes szerződése van a Mercedesszel 2021-re, a hosszabbítást a hétvége felvezetése során jelentette be a bajnokcsapat. A munkamániás finn egyébként valóban nem tétlenkedett a Brit Nagydíj óta: maga is elismerte, hogy járt a csapat szimulátorában, ahol – a kiszivárgott információk szerint legalábbis – komoly és elmélyült munkát végzett. A sajátjait rendszerint gátlástalanul magasztaló brit sajtó azt is felvetette, hogy Bottas részben a Hamiltontól ellesett dolgokból építkezve hozta össze a 0,063 másodperces előnyt, a világbajnoki címvédő azonban védelmébe vette és méltatta márkatársát.

„Versenyzők vagyunk, kihajtunk a pályára és nyomjuk. Jómagam is jártam a szimulátorban, s bár nem ezen a versenyen dolgoztunk, én magam is javultam erre a hétvégére, de Valtteri így is jobb munkát végzett. Nincs semmilyen érzésem ezzel kapcsolatban. A futam egyébként hosszú lesz, amely során minden tőlem telhetőt megteszek majd annak érdekében, hogy legyőzzem ezt a srácot!” – fogalmazott a bajnoki tabellát 88 egységgel vezető Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: