DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton három keréken átlépte a 200 km/órát

A telemetriai adatok elárulták, pontosan milyen végsebességre volt képes Lewis Hamilton a múlt heti Brit Nagydíjon, miután az utolsó körben elszenvedte a bal első defektet.

A Mercedes pilótája múlt vasárnap a hetedik silverstone-i futamgyőzelme felé autózott, amikor a bal első kereke Valtteri Bottaséhoz és Carlos Sainzéhoz hasonlóan defektet kapott. A pilótát körülbelül 5,5 kilométer választotta el a célvonaltól, és 30 másodperces előnnyel rendelkezett. A helyzetet elképesztő módon kezelve lavírozott el a kockás zászlóig, és még így is maradt hat másodperce az előnyből. Ross Brawn, az F1 motorsportért felelős igazgatója a futamértékelőjében elárulta, milyen sebességekre volt képes az autójával birkózó pilóta.

 Silverstone11WingPits.448267d9150f9ed008d802be04ee4a6a

Kép: racingcircuits.info


"Bal első kerék nélkül 130 km/óra felett teljesítette a Copse és Stowe kanyarokat. Az egyenesben három keréken elérte a 230 km/órás sebességet, miközban a bal első gumi ide-oda csapódott - ez egyszerűen hihetetlen. A helyzetet tökéletesen felmérve néhány másodperces előnnyel megnyerte a futamot, így tanúbizonyságot tett bátorságáról és elképesztő tehetségéről" - írta Brawn. Összehasonlításképp: a szóban forgó egyenesben az ép autók 300 km/óra körüli tempót teljesítettek.

Apró kulisszatitok, hogy a defektsorozatot látva az F1 versenyigazgatója, Michael Masi azonnal felvette a kapcsolatot az érintett pilótákkal. "Rögtön csatlakoztam a két csapat három autójának rádiójára, és megkértem őket, hogy azonnal lassítsanak, így csökkentsék a saját és a többiek versenyére gyakorolt hatást" - idézte őt a PlanetF1.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: